Dom zdravlja Blace obeležio Svetski dan bez duvanskog dima – Ne dozvolite da zbog duvana izgubite dah

       Dom zdravlja Blace je obeležio  31.maj, Svetski dan bez duvanskog dima, nizom zdravstveno –  promotivnim aktivnostima. Slogan ovogodišnje kampanje, borbe protiv pušenja je ,,Ne dozvolite da zbog duvana izgubite dah“. Cilj ove akcije jeste podizanje svesti kod ljudi o štetnosti duvanskog dima kako bi se smanjio broj obolelih i umrlih od posledica pušenja i izloženosti duvanskom dimu i promocija zdravih stilova života.

IMG_3877

        Naši građani, penzioneri i svi zainteresovani posetioci su u Udruženju pezionera, u Blacu, imali priliku da razgovaraju i dobiju savete i štampan- edukativni materijal na temu – štetnost duvanskog dima, značaj odvikavanja od pušenja, zaštita od duvanskog dima, pre svega najmlađih, trudnica, kao i druge savete u vezi sa zdravim stilovima života, prevencijom i ranim otkrivanjem bolesti, uz proveru krvnog pritiska i šećera u krvi.

IMG_3878

      Postavljene su izložbene postavke na ovu temu u Udruženju penzionera  i u čekaonicama Doma zdravlja.

IMG_3880

      Sestre polivalentne patronaže su zdravstveim vaspitanjem,  kroz individualni razgovor, radom u porodici obuhvatile određeni broj lica ovom temom.

       Poruka zdravstvenih ranika ovog puta bila je da ne zaboravimo da novac koji se  troši na duvan  može se koristiti za druge neophodne svrhe, kao što je kupovina zdrave hrane, zdravstvena zaštita ili obrazovanje.

IMG_3881IMG_3882IMG_3883IMG_3885