Domaćinske priče iz Kuršumlije: Upoznajemo Vas sa – Damom Regiona
U selu Mačkovac , nadomak Kuršumlije imali smo priliku da budemo gosti ljubazne domaćice Slobodanke Dane Simić. Ovde smo čuli zanimljivo – korisnu priču o aroniji , proizvodnji likera i njenom zanimljivom voću koje gaji na svom imanju .
Ova priča, napisana je mnogo pre nego što je Dana, nedavno ponela prestižnu titulu – Dama regiona. U međuvremenu je osvojila mnogo nagrada i priznanja o kojima će mo uskoro pričati.
Ovom pričom vodimo vas u kuršumlijsko selo Mačkovac, tamo gde se prave najbolji likeri.
Za dobru rakiju , i lekovite likere nije potrebno imati dosta imanja , već volju , ljubav i dosta znanja , poput naše vredne domaćice Slobodanke Dane Simić , koja nas je ugostila na svom porodičnom imanju u selu Mačkovac , nadomak Kuršumlije .
Voće i lekovito bilje ubrano sa lekovite Radan planine , osnovni je sastojak lekovitih likera , koje naša domaćica vredno pravi . Aronija se smatra biljkom budućnosti o čijim lekovitim dejstvima je suvišno pričati . Dana je koristi za pravljenje slatka i lekovitih likera . Ne previše zahtevna za uzgajanje , aronija traži veliko prisustvo vlage , pa je potrebno imati dobar sistem za navodnjavanje , što je bitan preduslov pravilnog uzgoja aronije .
Aronija cveta u maju i prigodno je da bude zasađena u brdsko – planinskim predelima , čak i suva aronija ima velika lekovita dejstva . Osnovna baza lekovitih likera jeste i rakija koja se peče od voća ubranog u Daninim voćnjacima . Likeri koji imaju veliko lekovito dejstvo , napravljeni su po receptima koji datiraju iz daleke prošlosti .
– Slobodanka Dana Simić , ispred svog zasada sa aronijom
Aronija traži dosta vlage
Čitajući u novinama o lekovitim dejstvima aronije , Dana je nabavila nekoliko rasada ove lekovite biljke i krenula sa njenim uzgojem . Bilo je to pre dve decenije . Danas od njih pravi lekovite likere .
– Ovaj zasad zasad sa aronijom koji sam posadila 90-tih godina star je preko dve decenije . Kako je vek trajanja ove biljke , od 25 do 30 godina , već uveliko se pripremam da iz kornovog sistema krenem sa razmnožavanjem aronije .
Aronija može da uspeva na svim tipovima zemlje . Raste u brdsko – planinskim predelima na nadmorskoj visini od 500 do 700 metara . Veoma je važno da se u sušnom periodu dobro zalije . Mnogima nije poznato da čak i list aronije ima isto toliko lekovita dejstva koliko i plod . Čaj od aronije , spravljen od lista ove biljke ima jako mnogo lekovitih dejstava , ističe Dana , koja je odlično upoznata sa svim lekovitim svojstvima koje aronija u sebi sadrži .
– Suva aronija
Aronija se u početku , dok nisu otkrivena njna lekovita dejstva , koristila za bojedisanj vina . Od Dane smo saznali , da samo jedan list aronije može da ofarba čak 100 litara vina .
– Aronija – biljka koja leči …
Aronija ima mnoga lekovita dejstva . Toliko je lekovita da je sva njna lekovita dejstva teško i nabrojati . Korisna je preventiva protiv malignih oboljenja , pročišćava organizam od štetnih materija i tških metala
– Za dobre likere potrebno je imati dobru rakiju
– Da bi napravila kvalitne lekovite likere potrebno je da imam i dobru i kvalitetnu rakiju . Rakiju pravim od voća koje gajim u svojim voćnjacima , od kojih pravim dobru prepečenicu koju sama pečem , a koja je najčistija u Toplici , sa ponosom priča Dana , koja od trenutka kada je ostala sama , nakon smrti svoga muža , sve poslove vodi sama , pa čak i pečenje rakije , što nije baš jednostavan i lak posao za jednu ženu .
– Stara rakija najbolja za pravljenje likera
– Pri pečnju rakije odvaja se prvenac i metil alkohol , i ta rakija je pitka . Da bi se od nje pravili kvalittni likeri potrebno je da rakija odleži u drvenim buradima , jer je stara rakija najbolja za pravljenje likera , kaže Dana , dodajući da je po njenom mišljenju najbolja rakija moravka , a najlekovitiji liker – od aronije .
– Drvena burad ,kace i bačve , najbolja su ambalaža za čuvanje rakije
– Rakiju čuvam u drvenim buradima , kako bi ispala dobra rakija . Nisam pobornik plastične ambalaže za potrebe odlaganja džibre , prvenca i rakije . Za dobru rakiju mora da se ima dobra burad , bačve i kace , ubedljivo tvrdi Dana .
– Kumui , privlačan za prolaznike
– Na svom imanju , Dana uzgaja i rtku sortu voća , poznatu pod imenom kumui . Aromatičnog ukusa koji podseća na parfem , po Daninim rečima , retko kog prolaznika ostavi ravnodušnim da je ne proba .
– U pitanju je voće nastalo ukrštanjem jabuke i kruške . Kumui ima ukus parfema , jako je aromatično voće koje retko ko ko dođe u moj voćnjak ne zastane da je proba , ističe Dana .
– Voće sa ukusom parfema
– Tajber – omiljeno voće
– Tajber je nastao ukrštanjem kupine i maline . Ova biljka mi je jedna od omiljenih , jako je zanimljiva neobična biljka koja traži dosta vlage prilikom uzgajanja , a plodovi su joj za dva do tri santimetra veći i od kupine i od maline ističe Dana.
Uskoro i priča o mnogobrojnim Daninim nagradama i priznanjima.