Drainčevi susreti u Prokuplju

Posle celodnevnog programa, kojim su otvoreni 48. „Drainčevi susreti pesnika“ u Beogradu, majski program ove književne manifestacije nastavljen je u Narodnom muzeju Toplice u Prokuplju. Pred brojnim poštovaocima velikog srpskog pesnika Rada Drainca, muzičko-scenskim prikazom nastupio je Poetski teatar prokupačke biblioteke, dok je Drainčeve stihove kazivao glumac Miroljub Mirović Facir. Nesvakidašnje uživanje u muzičkom delu programa, izvodeći kompozicije na kntrabasu, publici je pružio Aleksandar Miljković, profesor kontrabasa iz Beograda.
Na pesničkoj večeri, koje je predstavilo pesničku scenu generacije 70-ih, učestvovali su stvaraoci iz svih krajeva naše zemlje. Svojom poezijom predstavili su se Dejan Aleksić, Alen Bešić, Marijan Čakarević, Petar Matović, Jasmina Topić, Enes Halilović, Daniel Jovanović, Ljubiša Krasić i Saša Milovanović.
Po završetku ove pesničke večeri održana je i tribina „Generacija 70-ih-Magistralni tokovi i dometi“, na kojoj su o stvralaštvu ovih pesnika govorili asistent na Filozofskom fakultetu u Nišu Jelena Mladenović i profesor na Filološkom fakultetu u Beogradu Aleksandar Jerkov.
Jelena Mladenović je ukazala na zajedničke tačke, ali i veliku poetičku različitost pesnika ove generacije. Prisutne je upoznala sa eksperimentom u kome su njeni studenti čitali pesnike 70-ih ne znajući čije su pesme i sa njihovom recepcijom poezije pesnika koji su se predstavili na Drainčevim susretima.
Profesor Jerkov je predočio ključna pitanja svake poezije, pa i poezije pesnika ove generacije, sa pitanjem šta je dobra pesma, šta je veliki pesnik i kako se to postaje.
-Velika poezija komunicira sa čitaocima i van svoje epohe i konteksta vremena. Okupljanja pesnika ove generacije u određene grupe više su odraz želje za zajedničkim delovanjem, nego izraz nekakve poetičke sličnosti. Velika je raznolikost među pesnicima generacije sedamdesetih i pre se može govoriti da nema nekih bitnih zajedničkih crta, a ako bi se morala pronaći neka, onda bi to opet bila velika različitost, dodao je Jerkov.
O tome da li među ovim pesnicima ima velikih pesnika, on je istakao da ih može biti, ali da se za to moraju izboriti svojom poezijom i da će sud o tome dati neki bdući pručavaoci književnosti.
Drainčeve susrete u Prokuplju otvorila je većnica za kulturu u Opštini Prokuplje Milica Erić. Ona je istakla da je Prokuplje domaćin poznatim i priznatim stvaraocima i poštovaocima Drainčevog dela već više od pola veka.
-Ova književna manifestacija, na kojoj se predstavlja i afirmiše savremeno književno stvaralaštvo, pod okriljem imena najvećeg topličkog pesnika Rada Drainca, živi već dugo. On je pesnik kojim se Toplica uvek ponovo otkriva, a novi susreti su upravo prilika da se nova viđenja o njemu prikažu javnosti. Veliko je zadovoljstvo i uživanje ugostiti stvaraoce koji slede Drainčev put, naglasila je Erić.
Drainčevi susreti pesnika nastaviće se poslednje nedelje avgusta 2017. godine.
-O programu u celosti tek treba da se izjasni Savet manifestacije, ali je sigurno, da će početi uručenjem nagrade za poeziju „Drainac“. Potom će pesnički karavan „drainčevih pesnika“ proći kroz Toplicu, a onda će Srpsko filozofsko društvo održati dvodnevni simpozijum sa temom „Obrazovanje i sloboda“, podvukao je v.d.direktora Narodne biblioteke „Rade Drainac“ Dragan Ognjanović.