Drugi dan Dečje književne kolonije – primer dobre međuopštinske saradnje

Prva „Dečja književna kolonija Blace 2019“ već prvog dana, zahvaljujući saradnji sa Narodnom bibliotekom Kuršumlije i Javnom bibliotekom Doljevca, dobila je i proširen sastav učesnika i proširen tim realizatora: učesnicima iz Blaca pridružili su se učenica iz Doljevca i polaznici literarne sekcije učiteljice Tankosave Milanović iz Kuršumlije.

IMG_2990

Već tokom prvog dana Kolonije, u popodnevnim časovima, polaznike je ugostio korealizator, direktor Narodne biblioteke u Kuršumliji, Nebojša Gašić. Tokom posete biblioteci, polaznici su najpre prisustvovali predavanju g. Gašića o osnivanju Legata Vojina Šulovića i o radu ovog svestranog naučnika, a potom su učestvovali u radionici koju je osmislila i realizovala učiteljica Milanović na temu voća koje se uzgaja u topličkom kraju. Kolonija je nastavila svoj put ka Manastiru Svetog Nikole, najstarijoj Nemanjinoj zadužbini, a odatle ka još jednom prirodnom bogatstvu Toplice, Prolom Banji. U večernjim časovima, polaznici su na radionici Ivane Grujić, nastavnice srpskog jezika, kreirali reportaže i izveštaje o prvom danu Kolonije za časopis „Sirijus“ koji objavljuje NB „Raka Drainac“ u Blacu.

IMG_2995

Radionice tokom drugog dana „Dečje književne kolonije“ realizovali su „pisci iz čitanke“, Violeta Jović i Vlasta Cenić. Prva radionica je bila posvećena književnosti na dijalektu i bogatstvu našeg govornog jezika, a završena je zajednički osmišljenim sloganom: „Kao prvo, nađi svoje drvo – svoj koren i listove na kojima su reči kojima se u tvom kraju imenuje ono što je vredno, dobro i lepo“. Polaznici su se zabavili i uz „Deda-Tikine dume“ Violete Jović koje uskoro izlaze iz štampe i uz čuvenu pesmu na dijalektu, „Gotovan“, Vlaste Cenića.

IMG_3024

U popodnevnim časovima polaznici su oživeli legende o Đavoljoj varoši, a na radionici Slavice Pavličević i Jasmine Ćirković Dragićević, takođe realizovanoj u Đavoljoj varoši, savladali su razne tehnike koje poboljšavaju dikciju.

IMG_3067

Poslednja stanica na putu književnosti bila je upravo ona koja je naš kraj učinila poznatim – rodna kuća pesnika Rada Drainca. Polaznici Kolonije su u Drainčevoj rodnoj kući prisustvovali radionici o Drainčevim životnim i stvaralačkim putevima, koju je realizovala dr Mirjana Bojanić Ćirković, a na kraju su osmislili pesnički program svoje kolonije.

IMG_3069

Prema rečima učesnika, prva „Dečja književna kolonija“, realizovana u Blacu i Kuršumliji, ostaće upamćena po stihovima, razgovorima i kompozicijama najvećih savremenih pisaca za decu, kvalitetnim književnim i novinskim tekstovima koje su izradili polaznici, a, pre svega, ona je primer odlične saradnje kulturnih ustanova i građana tri opštine: Blaca, Kuršumlije i Doljevca.

Video:

video:

IMG_3070

IMG_3000IMG_3004

IMG_3031IMG_3056IMG_3061IMG_3064IMG_3066