Grad Prokuplje radi na razvoju stočarstva: Podsticaji za povećanje stočnog fonda

-Zamenik predsednika opštine Prokuplje Miroljub Paunović i rukovodilac Odeljenja za poljoprivredu Srđan Stamenković obilaze poljoprivredna gazdinstva, što pokazuje da je rukovodstvo lokalne samouprave izuzetno zainteresovano za razvoj stočastva na teritoriji opštine, izjavio je ugledni stočar iz Gornje Trnave Radivoje Glišić, koji u svojim štalama čuva osam kvalitetnih priplodnih grla krupne stoke.
Ovaj registrovani poljoprivrednik, u saradnji sa stručnim službama u Prokuplju, primenjuje nova saznanja u oblasti stočarstva.
Tokom razgovora, Glišić je naglasio da je i ove godine od Ministarstva za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dobio subvencije od 25.000 po jednom grlu krupne stoke.
Da bi obezbedio hranu za svoje krave, on obrađuje 14 hektara zemlje. Najveća površina, blizu 12 hektara, nalazi se pod pšenicom, tritikalom, ječmom, detelinom.
Glišić je istakao da je stočarstvo takva grana poljoprivrede, gde treba da se radi svaki dan tokom godine.
-Jedan od strateških ciljeva lokalne samouprave je razvoj svih oblasti poljoprivrede na teritoriji opštine, izjavio je Miroljub Paunović i dodao da bi primer porodičnog gazdinstva Radivoja Glišića trebalo da slede i drugi poljoprivrednici koji se bave stočarstvom.
On je naglasio da, osim podsticajnih sredstava i subvencija Ministarstva, poljoprivrednici mogu da koriste i sredstva lokalne samouprave.
-Na osnovu Programa podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja grada, raspisan je konkurs za dodelu podsticajnih sredstava namenjenih poljoprivredi. Ova sredstva mogu da koriste i stočari, po osnovu veštačkog osemenjavanja, rekao je Paunović i dodao da podsticaji za reproduktivni materijal iznose 70 odsto po kvalitetnom grlu.
-Cilj dodele ovih sredstava je da se poveća stočni fond i rasni sastav, zaključio je zamenik predsednika opštine Prokuplje Miroljub Paunović.