Gradonačelnik Aleksandar Simonović na uručenju sertifikata polaznicama obuke tkanja, necanja i veza: Završen važan posao!

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević juče je svečano uručio sertifikate polaznicama koje su uspešno završile obuke ručnog tkanja, necanja i veza, zanimanja koja se ubrajaju u deficitarna u Republici Srbiji.
Tom prilikom, ministar je polaznicama čestitao u ima Vlade Srbije i svoje lično ime na završenoj obuci i poželeo im da na profesionalnom nivou, sa uspehom primenjuju stečene veštine, izrađuju zanatske proizvode, plasiraju ih na tržište i tako ostvare prihod za sebe i svoje porodice.

IMG-83d202f80090440f2010e438033e6dfa-V
Kako je rekao, “sprovođenje mera aktivne politike zapošljavanja, kojima su obuhvaćena teže zapošljiva lica, višestruko teže zapošljiva lica i lica koja pripadaju posebno osetljivim kategorijama nezaposlenih, jedan je od prioriteta Vlade Republike Srbije”.

IMG-74a76d82b9b925992f7aa208fe0937db-V
„Uspešno završene obuke su pokazatelj da smo na pravom putu kada je reč o ispunjavanju prioriteta koje je Ministarstvo postavilo ispred sebe i svojih partnera, a to su poboljšanje uslova na tržištu rada i unapređenje institucija tržišta rada, podsticanje zapošljavanja i uključivanja teže zapošljivih lica na tržište rada i podršku regionalnoj i lokalnoj politici zapošljavanja, unapređenje kvaliteta radne snage i ulaganje u ljudski kapital i smanjenje nezaposlenosti na nivo ispod 10 procenata u narednom periodu“, istakao je ministar.

IMG-34dac4838516784ba74936a6f2684d2c-V
Đorđević je rekao da je za 2018. godinu bilo predviđeno da u mere aktivne politike zapošljavanja Nacionalne službe za zapošljavanje bude uključeno 132.200 lica, od čega 7.600 osoba sa invaliditetom, a preliminarni podaci pokazuju da je bilo uključeno više od očekivanog, ukupno preko 154.000 lica, od čega preko 10.400 osoba sa invaliditetom.
„Predstavnicima Etno mreže, koji su sproveli ove obuke, želim da i dalje neguju i prenose srpsku tradiciju. Raduje me da ste svojom dugogodišnjom posvećenošću tradicionalnim zanatima doprineli da staparski ćilim bude otrgnut iz zaborava i uvršten na Nacionalnu listu nematerijalnog nasleđa“, poručio je Đorđević.
Uručenju sertifikata prisustvovao je i gradonačelnik Prokuplja Aleksandar Simonović.
Obraćajući se prisutnima, među kojima su bili, pored predstavnika opština i gradova, dobitnice sertifikata i partnera, i ambasadorka Slovačke Dagmar Repčekova, ambasadorka Kanade Keti Čaba, zamenica ambasadora Kraljevine Norveške Jane Marit Knutrud, politički savetnik u ambasadi NR Kine u Srbiji Jišu Tian, prvi sekretar u ambasadi NR Kine Džang Ćang i direktorka UNICEF-a u Srbiji Regina De Dominicis, Simonović je rekao da mu je drago što je tu, i da je završen jedan važan posao.
“Svi zajedno završili smo jedan važan posao, završena je obuka za izradu tradicionalnih rukotvorina. Na teritoriji grada Prokuplja ovu obuku je pohađalo i uspešno završilo pet žena. Obuka je izvođena u prostorijama našeg Biznis inkubator centra. Polaznice ove obuke bile su trajno nezaposlena lica iz ranjivih grupa”, rekao je Simonović i zahvalio se ministru Zoranu Đorđeviću na tome što je prepoznao značaj negovanja tradicionalnih vrednosti.
Ova odluka, da se finansira program obuka, ima višestruke pozitivne efekte: skoro pa zaboravljena veština izrade tradicionalnih rukotvorina otrgnuta je od zaborava, svi oni koji su završili ovu obuku i dobili sertifikate stekli su nova znanja, ovladali su novim veštinama, svoje sposobnosti su podigli na jedan viši nivo, tako da su kao trajno nezaposlena lica iz ranjivih grupa postali mnogo upošljiviji i pružila im se mogućnosat da kroz proizvodnju i plasman svojih rukotvorina ostvare određene prihode, što će svakako povećati kvalitet njihovog života. Na ovaj način direktno se doprinelo ekonomskoj i društvenoj afirmaciji žena na selu.
“Mi, kao lokalna samouprava, u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja nastavićemo da podržavamo ovaj projekat na taj način što ćemo određenu količinu proizvoda koju proizvedu naše sugrađanke otkupiti i koristiti kao poklone koje ćemo darivati našim poslovnim partnerima. Pomoći ćemo im u plasmanu proizvoda na taj način što će Turistička organizacija Prokuplje u svojim objektima izložiti i prodavati tradicionalne rukotvorine, koje proizvedu naše sugrađanke, tako da će turisti i drugi zainteresovani moći da ih kupe”, istakao je gradonačelnik Prokuplja i nastavio: “Kao premijer, a sada kao predsednik Republike Srbije, gospodin Aleksandar Vučić, postavio je jasne ciljeve i zadatke svima nama, a to je da Srbiju učinimo boljim mestom za život i rad svih naših građana, negovanjem tradicionalnih vrednosti i usvajanjem novih znanja i veština. Upravo se to ovim programom obuke i postiglo”.
Simonović je dobitnicima sertifikata poželeo puno uspeha u daljem životu i radu.
“U isto vreme vas i molim da znanja i veštine koje ste stekli kroz ovaj program prenesete na mlađe generacije. Uvaženi ministre, nadam se da ćemo nastaviti izvanrednu saradnju koju imamo, pre svega u oblasti realizacije projekata socijalne zaštite i obeležavanju značajnih istorijskih datuma u Prokuplju. Tako da koristim priliku da vas pozovem da 26. februara posetite Prokuplje i prisustvujete obeležavanju 102. godišnjice od Topličkog ustanka, jedinog ustanka u tada porobljenoj Evropi i po mnogim istoričarima trećeg srpskog ustanka“, zaključio je gradonačelnik Prokuplja Aleksandar Simonović.
Nacionalna služba za zapošljavanje organizovala je obuku za radno osposobljavanje nezaposlenih žena i mladih iz ruralnih područja, a dvomesečnu radionicu tradicionalnih tehnika ručnog tkanja, necanja i veza, koju je sprovela Etno mreža, pohađalo je 106 žena i jedan muškarac iz devet gradova i opština širom Srbije.
Obuke koje su organizovane u zanatskim radionicama na lokalu pohađale su i 53 polaznice iznad 50 godina starosti, koje su usvajanjem novih veština dobile jedinstvenu priliku za dodatni prihod i radno angažovanje na izradi rukotvorina kao poslovnih poklona. U toku programa, sprovedene su obuke u tradicionalnim tehnikama u devet gradova i opština Srbije za 107 nezaposlenih lica, pretežno žena, kao samostalnih proizvođača rukotvorina.
Realizovanim obukama se podigao nivo sposobnosti i upošljivosti trajno nezaposlenih lica iz ranjivih grupa kroz sticanje specijalizovanih veština u izradi tradicionalnih rukotvorina kao poslovnih poklona i turističkih proizvoda i direktno se doprinelo ekonomskoj i društvenoj afirmaciji žena na selu u Srbiji.