Izmeštanje Opšte bolnice „Dr Aleksa Savić“ u neiskorišćeni deo Doma zdravlja u Prokuplju, jedan je od tri kapitalna projekta

Izmeštanje Opšte bolnice „Dr Aleksa Savić“ u neiskorišćeni deo Doma zdravlja u Prokuplju, jedan je od tri kapitalna projekta koji će se realizovati u narednom periodu.
Predsednica Vlade Srbije, Ana Brnabić, na sednici Vlade koja je po prvi održana u Prokuplju 12. oktobra, izjavila je da je ovo, pored izgradnje Industrijske zone i „auto puta mira“, jedan od tri kapitalna projekta za Prokuplje i Toplicu.
Narodni poslanik i predsednik Odbora za zdravstvo u Skupštini Srbije, dr Darko Laketić, istakao je da u prokupačkom Domu zdravlja, koji je sa radom počeo 1989. godine, ima puno neiskorišćenog prostora, blizu 30.000 kvadratnih metara.
-Bolnica u Prokuplju sa radom je krenula 1929. godine. I pored stalnog i kontinuiranog opremanja savremenim medicinskim sredstvima i aparatima, proširenjem kapaciteta, povećanjem broja doktora specijalista i medicinskih sestara, rekonstrukcijama i adaptacijama prostorija, vreme je učinilo svoje i ona treba da se izmesti, rekao je on i dodao da će se izmeštanjem bolnice, sve službe nalaziti na jednom mestu.
Za opremanje izuzetno velikog i neiskorišćenog prostora od 30.000 metara kvadratnih u Domu zdravlja, planirana su sredstva u iznosu od 2,5 milijarde dinara.
Da se radi o velikoj cifri, govori podatak da su ovolika sredstva vraćena u poslednjih nekoliko godina, kao dug rukovodstva lokalne samouprave do polovine 2012. godine.
Laketić je podvukao da je već krenula prva faza izrade tehničke dokumentacije.
-Ulaganje u adaptaciju i rekonstrukciju objekata bolnice postalo je ekonomski neisplatljivo. Naš cilj je da stanovnici Prokuplja i Toplice na jednom mestu dobiju svu neophodnu zdravstvanu zaštitu, rekao je Laketić i istakao da će realizacijom projekta, ovaj deo Srbije dobiti jednu modernu, funkcionalnu i savremeno opremljenu zdravstvenu ustanovu sa stručnim i vrednim kadrom.
-Dovođenjem investitora i otvaranjem novih radnih mesta, potrebno je unaprediti i zdravstvenu zaštitu. Sa ekonomskim razvojem, neophodno je da unapredimo i zdravstvenu zaštitu, i zbog toga je važno da se realizuje i ovaj projekat, izjavio je predsednik opštine Prokuplje Aleksandar Simonović.