Kad putuješ Srbijom svrati u Blace: Ovde jedno selo čuva tajnu staru 16 miliona godina

… Slonovi , žirafe , hijene i mamuti nekada su hodali Srbijom…i to je razlog zbog kojeg je blačko selo Prebreza mnogim naučnicima širom sveta postalo destinacija broj jedan…

107082954_3288701174520575_768905524828369454_o

U ovom blačkom selu nalazi se jedini paleontološki lokalitet u Srbiji.

bscap0000

Paleontološki lokalitet „ Prebreza „ danas najznačajnije paleontološko malazište u Evropi i svetu sa neogenom sisarskom faunom starosto 10 do 16 miliona godina , nalazi se sedam kilometara daleko od Blaca , i tri kilometara daleko  od magistralnog puta Blace – Kruševac .

bscap0002

Duž ovog jedinstvenog prirodnog muzeja pod vedrim nebom , rasuto je mnoštvo fosilnih ostataka od žirafa , hijena , slonova , mamuta … – Srpsko selo Prebreza , nadomak Blaca ,  danas je mnogim naučnicima širom sveta postalo destinacija broj jedan .

bscap0003

– Paleontološki park Gluvi potok , smešten u selu Prebrezi kod Blaca , mesto je za koje se interesuje i koje posećuje sve veći broj naučnika , kako iz zemlje tako i iz inostranstva . Ovo nalazište je do sada bilo mesto gde je magistarske i doktorske titule stekao veliki broj naučnika.

 Ceo lokalitet koji se prostire na površini od 0, 80 hektara neiscrpna je riznica vrednog paleontološkog materijala koji ukazuje na migracije faune iz Afrike i Azije .

bscap0001

Da na ovim predelima duž obronaka Velikog Jastrebca ima fosilnih ostataka starih mnogo miliona godina, primetio je još 1958.godine, Rade Rakonjac, tada lokalni šumar iz ovog sela.

bscap0004

Među pronađenim fosilnim ostacima nađeni su i fosili hijene koji su naučnicima pomogli u proceni starosti lokaliteta .

…Ceo lokalitet Vlada Republike Srbije uredbom je zaštitila kao spomenik prve kategorije .

Ovaj spomenik prirode koji se nalazi na južnim padinama Velikog Jastrebca , danas predstavlja u Evropi i svetu najznačajnije paleontološko nalazište sa neogenom sisarskom faunom starosti 10 do 16 miliona godina.

Ceo lokalitet koji predstavlja svojevrsni „muzej pod vedrim nebom „ predstavlja neiscrpnu riznicu vrednog paleontološkog materijala koji ukazuje na migracije faune iz Afrike i Azije .

 Na osnovu pronađenih fosilnih ostataka hijene – koji su izloženi u Prirodnjačkom muzeju u Beogradu , naučnici su procenili da je starost ovog lokaliteta 10 do 16 miliona godina , što ga opet čini jedinstvenim na ovim prostorima .

Kad putuješ Srbijom – svrati u Blace …

bscap0005