Katastrofa za voćare u blačkom kraju: Mraz drugu godinu zaredom bere voće

Prošlogodišnja priča sa mrazom koji bere voće u blačkom kraju nažalost ponovila se i ove godine. Mraz je potpuno uništio rod voća  na skoro celoj teritoriji opštine Blace. Predsednik opštine Blace Zoran Jozić poručuje da će opština preduzeti sve što je u njihovoj moći kako bi se ublažile katastrofalne posledice ovogodišnjeg mraza.

-U skoro svim selima u opštini Blace mraz je potpuno uništio rod šljive, jabuke, višnje i kruške i značajno umajio prinose jagodičastog voća što je za poljoprivredne proizvođače , koji uglavnom žive od voćarstva potpuna katastrofa. Kako je i prošle godine umanjen prinos voća usled posledica mraza ovogodišnje izmrzavanje voća ima još teže posledice koje će se odraziti narednih godina i na razvoj voćarstva i uopšte poljoprivrede, saznajemo od predsednika opštine Blace Zorana Jozića koji je naglasio da će opština Blace učiniti sve što je u njihovoj moći kako bi se ublažile  katastrofalne posledice ovogodišnjeg mraza.

Od mraza voće stradalo i prošle godine:

Podsećamo, kasni aprilski mraz prošle godine zahvatio je kompletnu teritoriju opštine Blace koji je naneo ogromne štete voćarima iz ovog kraja. Na većini voćnjaka rod je bio kompletno uništen.

Za kraj aprila neočekivan mraz 100 % uništio je i jagode na na najvećoj plantaži jagoda na jugu Srbije, plantaži Aleksandra Đorđevića u selu Lazarevcu,  gde se dnevno bralo od tri do 10 tona jagoda. Umesto berbe usledilo je uništenje zasada.