Kuršumlija: Klepetalo u Sagonjevu – tradicija koja ne prestaje

Ima jedno selo u Toplici gde se još uvek čuje zvuk klepetala. A ovaj najstariji način komunikacije u južnom delu Srbije još uvek koriste meštani kuršumlijskog sela Sagonjeva.

Vučeta Ranđelović

Kada se klepetalo u dalekoj prošlosti oglasilo, meštani sela Sagonjeva znali su da se u selu održava skupština i svi su dolazili na tu skupštinu jer tu su se donosile glavne odluke za selo, pojašnjava nam Vučeta Ranđelović zahvaljujući kome se klepetalo i danas čuje u ovom kuršumlijskom selu.

DSCN2960

-Danas se zvuk klepetala čuje pred početak berbe ili na dan seoske litije, saznajemo od Radovana Radovanovića iz kuršumlijskog sela Sagovnjeva.

DSCN2961
– Vučeta Ranđelović još uvek čuka u klepetalo i na ovaj način okuplja meštane sela Sagonjeva
Ova daska, okačena na dva kanapa u koju se naizmenično udara sa dva čekića služila je kao poziv meštanima da se kada je čuju, okupe na dogovoreno mesto.

IMG_20190526_131334

Kako to izgleda saznali smo upravo od meštana ovog sela koji su svoju zanimljivu priču opisali i kroz guslarske pesme.

Meštani sela Sagonjeva i danas se okupljaju na zvuk klepetala
-Ni klepka se sa čuke ne čuje,
Niko ništa sad ne poručuje, kroz gusle nam je rekao Života Jevremović iz susednog sela Igrišta.
A nekada je klepetalo davalo znak da se u selu nešto važno dešava i da meštani na zvuk klepetala moraju da se okupe na već znano mesto u selu gde su se uvek donosile važne odluke.
I ovoga puta klepetalo u Sagonjevu okupilo je meštane ovog planinskog sela . Povod je bio dogovor oko predstojeće berbe jagoda u ovom pretežno voćarskom kraju, saznajemo od predsednika mesne zajednice sela Sagonjeva, Radivoja Miladinovića.

Slobodan Obradović

A ovu tradiciju i priču iz davnina Sagonjevčani pričaju i prenose i mlađim generacijama, pa tako uvek kada je u selu, Slobodan Obradović koji živi u Beogradu poštuje ove običaje, pa kada čuje zvuk klepetala i sam dolazi na zbor.

Zvuk klepetala čuo je i komšija iz susednog sela Igrišta, Života Jevremović koji je znao da se nešto važno dešava u Sagonjevu i da bi uz muziku trebalo ulepšati skup na kojem je glavna tema bila skori početak berbe jagoda.

Za ovu priliku uz gusle je odpevao stihove:
-Rabadžija nema da se čuju,
Ni čobana da se dovikuju,
Rabadžijski da zapeva neko,
Sve je prošlo i sve je daleko…
U Sagonjevu smo zakoračili u neko davno vreme kada je klepetalo bilo jedini način dozivanja meštana. Danas je ovo tradicija koja živi i koja se čuva kao najvrednije blago.