Kuršumlija – Vanredna situacija i u mesnim zajednicma Dobri Do, Degrmen Merdare i Prolom

U sredu 23. maja u kabinetu predsednika opštine Kuršumlija održana je vanredna sednica Opštinskog štaba za vanredne situacije opštine Kuršumlija, kojom je predsedavao Komandant štaba – Radoljub Vidić.

Izvor Opština Kuršumlija

IMG_4081

Pomenutoj sednici prisustvovali su i članovi štaba: Miško Keča, načelnik Topličkog okruga Milan Aranđelović, predsednik Okružnog štaba za vanredne situacije Zoran Ristić, zamenik predsednika opštine Nebojša Jović, direktor Komunalnog preduzeća – Vojimir Čarapić, direktor Elektrodistribucije Milan Đurđević, direktor Javnog preduzeća za uređenje gradskog građevinskog zemljišta Rodoljub Stojčić, Milanka Janković predstavnik Simpo Šik-a, Dragan Mijajlović DOO „Južna Morava 2 Niš“ kao i predstavnici Opštinske uprave.Na pomenutoj sednici detaljno je razmatrano novonastalo stanje na teritoriji kuršumlijske opštine usled obilnih padavina koje je našu opštinu zahvatilo poslednjih dana, te je na predlog Opštinskog štaba za vanredne situcije opštine Kuršumlija predsednik Vidić doneo Odluku da se proglašena vanredna situacija na delu teritorije opštine Kuršumlija od 7. maja ove godine, u Mesnim zajednicama Rača i Ivan Kula proširi i na područja mesnih zajednica : Dobro Do, Merdare, Degrmen i Prolom.Tom prilikom, predsednik Vidić, naglasio je da je nezapamćeno nevreme zahvatilo ovaj kuršumlijski kraj, te da je velika količina vode najveće štete nanela na lokalnim i nekategorisanim putevima koji vode ka planinskim selima. Buični potoci upropastili su sve ono što je sanirano u proteklih par dana i nijedan propust nije izdržao. On je naglasio da je šteta ogromna, te da se ne zna tačno kolika je.Sami sigurno nećemo moći da izdržimo, ni što se mehanizacije tiče, ni finansijskih sredstava. Opštinske komisije narednih dana nastaviće procenu šteta, kako na putevima i objektima, tako i na poljoprivrednim kulturama, koje su u blizini potoka i reke Kosanice stradali u potpunosti, a Izveštaje o proceni štete uputićemo Vladi Republike Srbije”, rekao je predsednik Vidić.

Obilne padavine izvale su i brojna klizišta, tako da se, turistima koji se kreću ka Đavoljoj Varoši, preporučuje oprezna vožnja.