Kuršumlija:U porti jedine crkve brvnare u Toplici vekovima rastu uvijene šljive

Ono što Prolom Banju, sa turističke tačke gledišta krasi jesu i brojne zanimljive turističke atrakcije među kojima prednjače tzv. uvijene šljive, koje rastu u porti crkve Lazarice, jedine crkve brvnare na području Topličkog okruga.

unnamed-20

Crkva Lazarica – jedina crkva brvnara u Toplici

-Crkva Lazarica, jedina crkva brvnara u Topličkom kraju , u čijoj porti, vekovima rastu uvijene šljive.

unnamed-3-12

– Prema narodnom verovanju, kada je Car Lazar sa svojom vojskom krenuo u boj na Kosovo, deo njegove vojske koji je ka Kosovu krenuo ovim putem, pričestio se upravo u ovoj svetinji. Legenda kaže, da su ove šljive, počev od tada pa sve do današnjidana, počele da se uvijaju u onom pravcu u kojem se vojska Cara Lazara prilikom pričešćivanja kretala Na ovom mestu, uvek ima šest uvijenih šljiva, jer su se prema, legendi, nakon pričešća, vojnici šest puta okrenuli oko crkve, moleći se za pobedu na Kosovu. Šljive se danas obnavljaju, kako jedna nestaje, druga niče, i uvek ima samo šest uvijenih. Meštani su probali da ih presade van porte crkve Lazarice, ali su one tamo rasle bez uvijanja.

Na jednom od uvijenih stabala, stoji ćirilicom napisano:

– Putniče, kada dođeš na ovo sveto mesto, pozvoni- neka se zna da još ima Srba! U znak sećanja na svetog Lazara, i dana 25.jula1389.godine, kada je u ovom sv.hramu pričestio srpsku vojsku – pripremajući je za boj na Kosovu ! Amin Bože, da se Srbi slože.