Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović u Donjem Grguru otvorio pogon za toplu preradu voća –Veliki dan za sve proizvođače voća u širem okruženju

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović otvorio je danas u blačkom selu Donje Grgure pogon za toplu preradu voća koji radi u sklopu kompanije Midi organic sa sedištem u Donjem Grguru.

DSCN3285

Kompanija Midi organic prva je firma u Srbiji koja je započela organsku proizvodnju i preradu voća. Preduzeće je osnovano 2006.godine a u projektu organske proizvodnje je od 2000-te godine. Trenutno sarađuje sa 480 kooperanata i svo voće koje se ovde prerađuje je organskog porekla. U ovom preduzeću prerađuje se svo voće a prošle godine ovde je u suvu šljivu prerađeno oko 240 vagona šljiva.

DSCN3286

Svečanom otvaranju novog pogona prisustvovali su predstavnici lokalne samouprave Opštine Blace, predsednik opštine Milan Ćurčić i zamenica predsednika Opštine Blace Suzana Veljović, brojni inostrani partneri kompanije Midi organic iz Donjeg Grgura.

DSCN3288

Ispred kompanije Midi organic prisutne je pozdravio Žika Janićijević koji je istakao da je ovo danas za komapniju Midi organic i sve proizvođače voća u široj okolini veliki dan.

DSCN3326

Zamenik predsednika Opštine Blace Suzana Veljović, ministar Branisalav Nedimović, Žika Janićijević i predsednik Opštine Blace Milan Ćurčić

DSCN3324

Ministar Nedimović sa vlasnikom Midi organica Žikom Janićijevićem

U novom pogonu za toplu preradu voća proizvodiće se kaše od svih vrsta voća, saznajemo od Janićijevića koji je dodao da ovo preduzeće ima stalno zaposlenih 83 radnika a novi pogon uposliće još 30 novih.

Što se plasmana tiče ,proizvodi Midi organica izvoze se u sve zemlje Evrope i Ameriku.

 • Imamo u Holandiji ekskluzivnog kupca zahvaljujući kojem izvozimo naše proizvode i 10 sertifikata koji nam taj izvoz omogućuju. Nedavno smo uveli i Global gap, novi standard, istakao je Janićijević.
 • DSCN3297

Novi pogon svečano je pustio u rad ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Branislav Nedimović koji je istakao da u ovom preduzeću postoje tri veoma bitne strategije – organska poljoprivreda koja je na zapadno evropskom i svetskom tržištu veoma tražena, izvoz u Holandiju, Nemačku, Francusku, Sad…a ovde je zastupljena i prerađivačka industrija što dovodi do povezivanja većeg broja kooperanata.

DSCN3306DSCN3308

 • Vlada Republike Srbije daje 50% podsticaja za prerađivačku industriju naročito u ovim opštinama koja su nerazvijena, poput Blaca , tako da imaju svu našu podršku, istakao je ministar Nedimović koji je posebno istakao i pohvalio činjenicu da ovo preduzeće za svaki sklopljeni brak svojih radnika daje po 2000 evra kao i za svako novorođeno dete…
 • DSCN3322

  Ministar Nedimović u novom pogonu za toplu preradu voća preduzeća Midi organic Donje Grgure

 • DSCN3298
 • Predsednik Opštine Blace, Milan Ćurčić istakao je da je opštini Blace gde se šljiva gaji u broju od preko 2,5 miliona , potrebno još ovakvih investitora poput Midi organica koji je bitan za čitav ovaj region.
 • -Midi organic preko svojih koopreranata povezuje našu opštinu sa susednim opštinama Kuršumlija i Brus, istakao je predsednik Opštine Blace Milan Ćurčić .
 • DSCN3302
 • Jedan od kooperanata Midi organica , gospodin Džerald je istakao da su proizvodi ovog preduzeća veoma cenjeni na organik tržištu Evrope i Amerike.
 • DSCN3283DSCN3289DSCN3324DSCN3290DSCN3292DSCN3311DSCN3313DSCN3314DSCN3315DSCN3316DSCN3319DSCN3320