Na gazdinstvu Jovanovića u selu Trbunju – Video TV Prva

Braća Dušan i Boban Jovanović ostali su da žive na selu. Sa svojim porodicama zajedničkim snagama obrađuju oko 10 hektara zemlje. Od ove godine planiraju da počnu i sa preradom voća.

Vest ima video,izvor TV Prva:

 

Plasteničku proizvodnju jagoda na svom gazdinstvu Jovanovići iz sela Trbunja započeli su prošle godine u tri plastenika sa 1500 živića.

bscap0001

Jelena Jovanović

Jelena Jovanović ističe da su zadovoljni ovogodišnjom cenom od 250 dinara a robu plasiraju najviše u Novom Pazaru.

Potražnja za jagodom je dobra pa s razlogom razmišljaju da od naredne godine povećaju površine pod jagodom u plastenicima.

bscap0004

Bebra je u punom jeku a zarada je veća jer koriste sopstvenu radnu snagu a ove godine očekuju i dobre prinose.

Jovanovići imaju i 30 ari jagoda na otvorenom a u planu je i početak prepađivačke proizvodnje voća u okviru ovog gazdinstva.

bscap0017

Kvalitetno i berićetno

Konkurisali su kod Fondacije Ane i Vlade Divac i kod Nacionalne službe za zapošljavanje. Planovi su im usmereni ka prerađivačkoj proizvodnji voća i proizvodnji slatka, kompota, sokova…

Ovi mladi ljudi koji su ostali na selu osnovali su i svoju firmu pa su pravi primer da na selu može dobro da se živi.

bscap0011

Dušan Jovanović

Kako smo od Dušana Jovanovića saznali njihova firma sa sedištem u selu Trbunju bavi se metalo-prerađivačkom proizvodnjom,obradom raznih elemenata za rudarsku industriju,kamenolome, rade poljoprivrednu mehanizaciju i remont iste.

bscap0012

Ovde se izrađuju i brojne poljoprivredne mašine, pre svega za svoje ali i za potrebe tržišta poput univerzalnog berača za višnje i šljive koji oni izrađuju.

-Mogućnost ovog  berača je da bere oko 7-8 tone višnje a oko 13 tone šljive dnevno. Opslužuju ga 5 radnika ,saznajemo od Dušana Jovanovića.

Na gazdinstvu Jovanovića obrađuje se oko 10 hektara zemlje, zastupljeno je svo voće, grožđe, maline, kruške a šljiva je voće koje dominira.

bscap0013

Boban Jovanović

bscap0014

-Pod šljivom imamo oko 5000 stabala starosti oko 5 godina, ističe Boban Jovanović dodajući da je prerada voća uvek isplativija pa su im planovi u budućnosti usmereni ka tome.

Ovde je sve lepo organizovano još samo da država pomogne sa subvencijma i prerada voća može da krene a ovo gazdinstvo zaslužuje taj napredak.

bscap0002bscap0010bscap0003bscap0008