Obaveštenje: Radno vreme Doma zdravlja Blace od 07:00 do 18:00 časova

U skladu sa merama Vlade Republike Srbije a u cilju sprečavanja širenja novog korona virusa Ministarstvo zdravlja donelo je odluku o promeni radnog vremena domova zdravlja.

Dom zdravlja Blace, počev od 19.03.2020.godine radiće od 07:00-18:00 časova.

Građanima će u periodu od 18:00 do 07:00 časova za sva pitanja i informacije biti dostupni telefoni 027/371 153, 027/370 074  i  062/271 114.

U izdvojenoj ordinaciji koja je, po nalogu Ministarstva zdravlja, formirana u zgradi Doma zdravlja Blace pregledaće se svi odrasli pacijenti sa teritorije opštine Blace koji imaju visoku temperaturu ili simptome oboljevanja respiratornog trakta.

Deca će se pregledavati na istom mestu kao i do sada.

Mole se roditelji da pre dolaska u dom zdravlja zakažu pregled na broj telefona 062 271 125, kako bi se izbegli nepotrebni kontakti pacijenata.

VAŽNA NAPOMENA PACIJENTIMA OVE ORDINACIJE:

Ako imate neke od simptoma i znakova koji ukazuju na potencijalno oboljevanje od korona virusa, trudite se da svoje kretanje kontrolišete te da do ove ordinacije ali i drugih destinacija vašeg minimalno nužnog kretanja, dolazite kolima ako je moguće, da nosite masku za nos i usta (ako je nemate, improvizujte je upotrebom bilo koje pogodne tkanine, ali nemojte šetati među zdravima bez ikakve maske), da se ne zadržavate u razgovoru ni sa kim, i da uđete pravo u ordinaciju, radi sprečavanja širenja bolesti. Ponavljamo da ova bolest generalno nije teška, da većina populacije i ne zahteva bilo kakvu intervenciju lekara, ali da se očekuje da će 5-6% obolelih zahtevati intervenciju zdravstvenih radnika i odgovarajuću negu, te da navedenim ponašanjem štitimo upravo njih, a to su naši stariji sugrađani koji pripadaju kategoriji najosetljivijih. Pošto je u pitanju potpuno nova bolest, još uvek se o njoj mnogo toga ne zna, ali poslednji nepotpuni i nedovoljno pouzdani podaci ukazuju da je osoba zarazna 24 – 48 sati PRE pojave prvih simptoma, i čak dve nedelje NAKON izlečenja, te to treba imati u vidu prilikom svog ponašanja, jer moramo štititi druge, da bi i drugi štitili nas!

Radno vreme ordinacije: od 7 do 18 sati

Fiksni telefoni: 027 370 074, 027 371 153

Mobilni telefon: 062/271 114,

Za sve potrebne informacije od 18 sati do 7 sati ujutru pozivajte sledeće brojeve:

062/271 114, 027/371 153, 027/370-074

Prilikom pozivanja svih ovih telefona radi informisanja o bolesti koju uzrokuje korona virus, ili o iznošenju simptoma koje imate, imajte u vidu da u ordinaciji radi samo jedan lekar (za sada), te da istovremeno može da razgovara samo sa jednom osobom.

Podsećamo još jednom da su simptomi oboljevanja od korona virusa sledeći:

Za razliku od gripa, koji nastupa naglo i teperatura odmah skoči i bude visoka, korona se postepeno razvija, temperatura je u početku blago povišena i polako raste, kao i ostali simptomi.

Često, infekcija korona virusom počinje groznicom, praćenom suvim kašljem, a nakon nedelju dana dovodi do gubitka daha i onda je potrebno bolničko lečenje.

Neki od simptoma koji se još navode su: glavobolja, kijanje, kašalj, kratak dah i poteškoće sa disanjem. Javljaju se i bolovi u mišićima.

Kod osoba sa slabijim imunitetom, kod starijih ljudi i male dece postoji mogućnost da ovaj virus zahvati niže disajne organe, pa se može razviti upala pluća ili bronhitis.