Obeležena slava vinogradara u „Topličkim vinogradima“: Grad Prokuplje poznat po kvalitetnim vinima

Rezidbom prvih čokota u vinogorju „Topličkih vinograda“ u prokupačkom selu Gojinovac, obeležena je slava vinogradara Sveti Trifun. Rezidbi je, osim radnika, prisustvovao i paroh crkve Sv. Arhangela Mihaila i Gavrila u Kondželju Dušan Gagić.
-Koliko se voli svoj kraj, svoja vera, tradicija i običaji, najlepše govori primer „Topličkih vinograda“. Podizanjem velelepnih vinograda, ovde se zaposlilo mnogo mladih ljudi koji sa svojim porodicama žive u Gojinovcu, Šišmanovcu, Donjoj i Gornjoj Konjuši i drugim okolnim selima, rekao je Gagić i dodao da će i ove godine Bog i vredne ruke radnika doneti još bolji rod i lepo vino.

sv.trifun-1-768x480
Podizanjem novih zasada, pre skoro tri godine, vinogradi na plantažama “Topličkih vinograda“ sada se prostiru na površini od 50 hektara. Primenom naučnih dostignuća, novih tehnologija i strpljivim i organizovanim radom, 2018. godina ostaće upamćena kao najbolja godina u devetogodišnjoj proizvodnji vina.

sv.trifun1-2-2-768x576

-Prošle godine proizvedeno je oko 250.000 kilograma izuzetno kvalitetnog grožđa, i napravilo se blizu 170.000 različitih vrsta vina. Pošto su novi zasadi stigli, očekujem da ove godine proizvodnja grožđa i vina bude još veća u odnosu na prošlu godinu, izjavio je menadžer u „Topličkim vinogradima“ Dragan Kovačević i dodao da bi ovogodišnja rezidba trebalo da se završi do kraja februara ili u prvim danima marta.

sv.tri8fun2-768x576
Zamenik gradonačelnika Prokuplja, Miroljub Paunović, izjavio je da je naš grad, osim mnogobrojnih kulturno-istorijskih spomenika, poznat i po proizvodnji kvalitetnog grožđa i vina.
-Široka lepeza različitih vrsta vina iz vinarije „Topličkih vinograda“ sada se nalazi na Međunarodnom sajmu prehrambene industrije „Prodekspo 2019.“ u Moskvi, koji traje od 11. do 15. febaruara. Na devetom Međunarodnoim sajmu vina, koji se od 21. do 24. februara održava u Beogradu, biće izložena i vina iz „Topličkih vinograda“, izjavio je Paunović i dodao da ova firma na ovaj način predstavlja ne samo svoje vinograde, nego i Srbiju, Toplicu i Prokuplje.
Prema njegovim rečima, prisustvo na domaćim i međunarodnim sajmovima je prilika da se mnogobrojni posetioci uvere u kvalitet vina iz Gojinovca, razmene iskustva o radu, ali i da se uspostave novi poslovni kontakti sa domaćim i inostranim partnerima.
U vinogradima ove godine planirana je još jedna investicija. Reč je o izgradnji turističkog kompleksa u ataru sela Donja Konjuša.
-Početkom građevinske sezone, počinju radovi na izgradnji restorana, bazena, mesta za odmor, parka. Na ovaj način želimo da promovišemo i vinski turizam, izjavio je Dragan Kovačević i naglasio da najveći deo radova na ovom kompleksu treba da se završi do kraja ove godine.