Obišli smo etno kuću u selu Mađeru – etno idila Zorana Vukmirovića – Video, TV Prva

Zašto svaki kutak na selu „zlata vredi“ pokušaćemo da saznamo od Zorana Vukmirovića koji je iako živi u Beogradu, svoju kuću na selu sačuvao od zaborava.

Vest ima video, izvor TV Prva:

Rukovođen rečima da svaki kutak na selu – zlata vredi, Zoran Vukmirović, iako živi u Beogradu, prešao je sa reči na delo i svoju rodnu kuću u prokupačkom selu Međeru uredio je u etno stilu.

DSCN0702

-To je dedovina koju sam želeo da sačuvam. Obnovio sam je da se ne bi srušilo i da ostane nešto generacijama iza mene, ističe Zoran.

DSCN0707

Sve što je obnovljeno zadržalo je autentičan izgled sa ciljem da kuću na selu sačuva od zaborava, koja će možda biti dostupna i turistima koji vole odmor na selu.

DSCN0708

I spoljašnji i unutrašnji deo kuće ali i celokupni ambijent dvorišta podseća na vreme iza nas, koje je Zoran pokušao da sačuva prilikom rekonstrukcije i obnove.

DSCN0714

Sliku nekadašnje kuće na selu sa svim pratećim objektima, Zoran je delom sačuvao i danas. Mnogo toga je u planu da se u ovom dvorištu uradi a mnogo toga što podseća na prošla vremena ovde već ima.

DSCN0723

-Bunar, salaš, letnjikovac, pečenjara, fontana, tu su da upotpune idiličnu sliku sela, ističe Zoran.

Zoran ističe da kraj iz kojeg potiče ima velikih potencijala za razvoj seoskog turizma, pre svega misleći na prirodne lepote i na zdravu ishranu.

DSCN0726

Mlađim generacijama Zoran je poručio da ne zaborave svoje korene i da svoje kuće na selu sačuvaju od zaborava, ako su ih odlaskom u grad ostavili.

Život na selu iz perspektive turiste ume da bude i te kako lep. Mesta za uživanje i odmor ima na svakom koraku a Zoran je ipak između poljoprivrednih radova i bavljenja seoskim turizmom izabrao verovatno lakši posao.

DSCN0727

-Seski turizam je nešto čemu planiram da se posvetim u budućnosti. Za sada ovde dolaze moji prijatelji i dopada im se odmor na selu a i celokupni ambijent koji ih okružuje, kaže Zoran.

Da turisti vole selo i etno idilu dokazano je u praksi . Ova kuća u selu Mađeru za sada je uređena za sopstvene potrebe sa ciljem da jednog dana bude dostupna i turistima koji vole selo.