Od Kabineta ministra bez portfelja preko 14,5 miliona za rekonstrukciju vrtića i formiranje Centra za porodicu u Prokuplju

Gradonačelnik Prokuplja Aleksandar Simonović i ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović, potpisali su ugovor o sufinansiranju mera populacione politike jedinica lokalne samouprave u Republici Srbiji u 2019. godini.
Kabinet ministra bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku u Prokuplju će sufinansirati dve mere: usklađivanje rada i roditeljstva, i očuvanje i unapređenje reproduktivnog zdravlja, čija je ukupna vrednost 17.419.228 miliona dinara. Za ove dve mere, Kabinet ministra izdvojiće preko 14,5 miliona, a lokalna samouprava nešto preko 2,5 miliona.
-U ime lokalne samouprave i svih građana, želim da izrazim zahvalnost Kabinetu ministarke bez portfelja Slavice Đukić Dejanović koji je izdvojio preko 14,5 miliona dinara za sprovođenje mera populacione politike, koje ćemo usmeriti na poboljšanje uslova za odrastanje naših najmlađih sugrađana. Veći deo sredstava predviđen je za rekonstrukciju, sanaciju i adaptaciju Predškolske ustanove „Neven“, odnosno objekta „Radost“, rekao je gradonačelnik Prokuplja Aleksandar Simonović.
Ukupna vrednost ovog projekta je 13.629.288 dinara, od čega je Kabinet ministra opredelio 11.584.844 dinara, dok lokalna samouprava učestvuje sa 2.044.384 dinara.
Druga mera populacione politike odnosi se na unapređenje reproduktivnog zdravlja.
-U tom cilju, u Prokuplju će biti formiran Centar za porodicu u Domu zdravlja. Ovaj projekat, čija je ukupna vrednost 3.790.000 dinara, Kabinet ministra finansira sa 3.221.500 dinara, dok je učešće lokalne samouprave 568.500 dinara. Ovaj novac biće iskorišćen za radove unutar Doma zdravlja, opremanje, angažovanje lekara, medicinskih sestara, tehničara i psihologa, naglasio je Simonović.
Inače, Grad Prokuplje je ove godine opredelio značajna sredstva za podsticaj rađanja, tako da će iz budžeta biti finansiran jedan pokušaj vantelesne oplodnje, a javni poziv za bračne i vanbračne partnere koji žele da se na ovaj način ostvare kao roditelji, traje do novembra meseca.
Iz gradskog budžeta izdvojena su sredstva i za prvorođenu bebu u Novoj godini, u iznosu od 60.000 dinara, dok se jednokratna pomoć u iznosu od 15.000 dinara izdvaja za prvorođeno dete, 20.000 za drugo i 25.000 za treće dete.