Pločnik:Nauka u službi arheologije

Radionicom u Pločniku, koja je održana 21. oktobra počela je realizacija projekta Narodnog muzeja Toplice i Centra za promociju nauke iz Beograda, pod nazivom „Neolitski naučni kamp u Pločniku“. Radionica je nastvaljena danas u muzeju prezentacijom onoga što su učenici Tehničke škole „15. maj“ praktično uradili na ovom lokalitetu. Autori i realizatori projekta su profesor matematike u Tehničkoj školi „15. maj“ Slađana Trajković i arheolog Narodnog muzeja Toplice Julka Kuzmanović Cvetković.
-Cilj ove radionice bio je praktična primena onoga što se uči u školi. Aktivnosti koje je sadržala radionica u Pločniku bile su klimatske promene i faktori koji utiču na njih, zatim vlažnost zemljišta, određivanje PH vrednosti zemlje i šta je to kretanje, rekla je profesor matematike Slađana Trajković.
Ona je dodala da je arheo park Pločnik neobična učionica u kojoj na licu mesta deca mogu da uče o različitim predmetima.
-Krenuli smo najpre sa matematičkim radionicama, koje su bile osnova, potom bi dobili objašnjenje sa arheološke strane, a onda su se uključivale i neke druge struke u dalji proces, pa je postajalo jasnije šta dalje treba da radimo. Radionice smo proširili i na biologiju, fiziku i hemiju, dodala je Trajković.
Govoreći o važnosti ovakvih radionica, profesori iz Tehničke škole su istakli da se deca potpuno drugačije ponašaju na njima, nego na časovima u školi.
– Korisne su i važne i iz razloga što deca u prirodi zaborave na mobilne telefone i koriste onoliko od tehnike koliko im je na raspolaganju. Nekad nemamo računar ili ga imamo, ali nemamo internet. To znači da onda moramo da se oslonimo na ruke i otprilike razmišljamo kao što je nekad razmišljao neolitski čovek. Praktično životne probleme rešavamo pomoću nekih matematičkih, fizičkih i hemijskih zakona, istakla je Trajković.
Arheolog Narodnog muzeja Toplice Julka Kuzmanović Cvetković je naglasila da je ovo sedma radionica koju muzej realizuje sa ovom srednjom prokupačkom školom, ali prvi projekat koji finansira Centar za promociju nauke u Beogradu
-Projekat „Neolitski naučni kamp u Pločniku“ je jedan od sedam projekata, koliko je podržao Centar za promociju nauke. To je samo još jedan dokaz da smo svi mi zajedno na pravom putu da oživimo ovo neolitsko nalazište i od njega napravimo pravu naučnu radionicu.U njoj bi mladi nastavili da istražuju o njegovom značaju i važnosti, naglasila je Kuzmanović-Cvetković.