Počela berba grožđa:U Topličkim vinogradima dobar i prinos i kvalitet grožđa
U Topličkim vinogradima u selu Gojinovac, nadomak Prokuplja počela je berba ranih sorti grožđa. Vinova loza ovde se gaji na površini od 50 hektara a ove godine ukupna površina pod rodom je 35 hektara .
Dragan Kovačević menadžer Topličkih vnograda ističe da su zadovoljni i kvalitetom i ovogdišnjim prinosom grožđa čiji je procenat šećera od 22 do 23%.
Svo grožđe ubrano u Topličkim vinogradima biće prerađeno u savremeno opremljenoj vinariji koja se prostire na 5 nivoa i površini od 9000 m2.
Kovačević ističe da su očekivanja da će ove godine biti proizvedeno oko 250 000 boca vina u njihovoj vinariji koja je sastavni deo Topličkih vinograda.
- Kapacitet vinarije je od 2,5 do 3 miliona boca, što će mo u narednih par godina uspeti da postignemo da proizvedemo, saznajemo od Dragana Kovačevića, menadžera Topličkih vinograda.
Ovogodišnja berba zavisno od grupe zrenja očekuje se da bude završena do polovine oktobra.
Za potrebe ovogodišnje berbe u Topličkim vinogradima dnevno je angažovano od 80 do 100 radnika.
-Vremenske prilike im idu na ruku i ovogodišnja berba protiče bez probema, saznajemo od radnika koji su trenutno angažovani za potrebe berbe grožđa.
Da je ovogodišnji prinos grožđa u Topličkim vinogradima dobrog kvaliteta potvrdio nam je i tehnolog Darko Tomićević.