Podsticajna sredstva za stočarsku proizvodnju

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede donelo je Pravilnik o dodeli podsticajnih sredstava u stočarskoj proizvodnji. Pravo za dodelu ovih sredstava imaju pravna lica, preduzetnici i nosioci komercijalnih porodičnih poljoprivrednih gazdinstava.
-Ove godine za kvalitetne priplodne mlečne krave, priplodne tovne krave i bikove dodeljivaće se 25.000 dinara po grlu. Za kvalitetne priplodne ovce i ovnove, koze i jarčeve, iznos podsticajnih sredstava iznosi 7.000, a za kvalitetne priplodne krmače 10.000 dinara po grlu, rekla je savetodavac za stočarstvo u Poljoprivredno stručnoj službi Prokuplje Duška Petrović i dodala da se zahtevi za dodelu podsticajnih sredstava podnose Upravi za agrarna plaćanja do 30. juna ove godine.
Prema njenim rečima, za tov junadi odobrena su sredstva u iznosu od 15.000 po grlu, jagnjadi 2.000, a tov svinja 1.000 dinara po grlu.
Zahtevi za dodelu podsticajnih sredstava za tov junadi, jagnjadi i svinja podnose se Upravi za agrarna plaćanja od 1. februara do 31. jula.
-Uz zahtev za dodelu podsticajnih sredstava, stočari podnose i izvod iz glavne matične evidencije za kvalitetna priplodna grla, overen od strane osnovne, regionalne ili glavne odgajivačke organizacije, rekla je Duška Petrović i naglasila da sve informacije o podsticajima u oblasti stočarstva, poljoprivrednici mogu dobiti u prostorijama Poljoprivredne stručne službe u Prokuplju.