Poljoprivredniku iz Donje Stražave uručen prvi traktor iz IPARD programa

-Obnova zastarele poljoprivredne mehanizacije jedan je od izuzetno važnih faktora za razvoj i unapređenje poljoprivredne proizvodnje, izjavio je zamenik predsednika opštine Prokuplje Miroljub Paunović, tokom posete Bojanu Janičijeviću, poljoprivredniku iz Dolje Stražave, kome je uručen prvi traktor iz IPARD programa.
Cena traktora je 1.470.000 dinara. Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu za kupovinu traktora dalo je subvenciju od 60 odsto.

polj
-Prosečna starost traktora i drugih priključnih mašina na teritoriji prokupačke opštine kreće se od 30 do 35 godina. Da bi se smanjili troškovi proizvodnje, povećala produktivnost i konkurentnost na tržištu neophodno je, pored ostalog, da se obnovi i mehanizacija, izjavio je Paunović i dodao da je dobro što su i prokupački poljoprivrednici iskoristili povoljne uslove IPARD programa koji se finansiraju iz fondova Evropske unije.
Prema njegovim rečima, očekuje se da u najskorije vreme budu uručena još tri ili četiri traktora iz ovog programa.
Mladi poljoprivrednik Bojan Janičijević obrađuje više od 14 hektara zemlje, od kojih se 12 nalazi pod višnjama.
-Bez obzira što u svom dvorištu već posedujem tri traktora, želeo sam da iskoristim sve pogodnosti IPARD programa. Nema unapređenja i razvoja poljoprivrede bez dobre i ispravne mehanizacije. Kupovinom traktora znatno ću uštedeti troškove na kupovini goriva, maziva i rezervnih delova, dok će iskorišćenost mehanizacije biti znatno veća u odnosu na stare mašine, istakao je Janičijević, i dodao da poljoprivrednici treba da koriste subvencije iz inostranih, nacionalnih i lokalnih programa.