Povodom obeležavanja gradske slave Sveti Prokopije u Narodnom muzeju Potpisan Protokol o poslovno-tehničkoj saradnji

Povodom obeležavanja gradske slave Sveti Prokopije u Narodnom muzeju Toplice otvorena je izložba Narodnog muzeja iz Leskovca “Zlatno doba Leskovca 1918.-1941.”.
Otvarajući ovu izložbu zamenik direktora leskovačkog muzeja Veroljub Trajković rekao je da ovaj grad između dva rata od orijentalne varoši izrastao u moderan industrijski grad.
– Vreme između dva rata je bio period napretka, graditeljskog zanosa, duhovnog oporavka, vere da se stvarnost može menjati i da će budućnost biti bolja od sadašnjosti. Zbog dinamičnog razvoja i brojnih tekstilnih fabrika dobio je naziv “srpski Mančester”, rekao je autor izložbe Trajković i dodao da je to bilo vreme kada je počeo da se u najboljem svetlu kristališe jedinstven leskovački duh.
Tokom boravka u Prokuplju potpisan je i Protokol o poslovno-tehničkoj saradnji između Narodnog muzeja Toplice i Narodnog muzeja iz Leskovca.
Direktor prokupačkog muzeja Darko Žarić izjavio je da je ovim protokolom predviđena razmena znanja i iskustva između ove dve kulturne ustanove, razmena publikacija i muzejskog materijala, zajedničko korišćenje ljudskih i tehnički resursa i zajedničko organizovanje naučnih i stručnih simpozijuma i skupova.