Pozorište u Prokuplju obeležilo 100 godina postojanja

  • pozoriste1-768x480
  • pozoriste2-768x448
  • pozoriste3-768x484
  • pozoriste4-768x512
  • pozoriste5-1-768x477
  • pozoriste7-768x508

Svečanom akademijom, u Domu kulture sinoć je obeležen važan jubilej, vek postojanja pozorišta u Prokuplju. Tom prilikom, sadašnji glumci podsetili su se početaka stvaranja pozorišne scene u našem gradu. Kako to samo oni umeju i znaju, vešto i smelo, kao i u brojnim predstavama do sada, dočarali su vreme, koje je obeležilo mnoge početke sada poznatih, ali i onih manje poznatih glumaca, njihove brojne uloge, gostovanja, radosti i tuge stvaranja, u jednom malom, ali ipak velikom i važnom mestu, na „daskama koje život znače“.

pozoriste1-768x480

Prisutnu publiku u Domu kulture, među kojom su bili predstavnici lokalne samouprave, ali i gošća, glumica Ljiljana Jakšić, najpre je pozdravio zamenik gradonačelnika Miroljub Paunović.

pozoriste2-768x448

-Sve nas večeras je okupio veliki jubilej, 100 godina pozorišta u Prokuplju. Mi se veoma ponosimo ovom značajnom godišnjicom. Ona je velika, ne samo za našu malu sredinu, već nam na očuvanju ovakve tradicije mogu zavideti i mnogo veći gradovi, rekao je on.-Sve je počelo davne 1919. godine, u kafani Raponja, gde su prokupački glumci doneli svom gradu pozorišnu predstavu prema tekstu „Đido“ Janka Veselinovića i Dragomira Brzaka. I kako se pisalo tih godina, predstava je bila izuzetno prihvaćena, a pozorište je zaživelo u palanci pod Hisarom. Težnja tadašnjih pozorišnih zanesenjaka bila je da se postigne više, a pozorišno stvaralaštvo delilo je sudbinu života našeg naroda, rekao je Paunović.

pozoriste3-768x484

On je podsetio da je tadašnje pozorište najpre okupilo prokupačke gimnazijalce. Pozorište „Omladina“ formirano je 1921. godine i odmah je okupilo veliki broj članova. Osnovno uporište, odakle se regrutovao najveći broj članova u predratnom periodu, bila je prokupačka Gimnazija, sa direktorom Mihajlom Milinkovićem na čelu, koji je doprineo da se kulturni život našeg grada značajno obogati.

pozoriste4-768x512

-Pouzdano se zna da su na repertoaru „Omladine“ bili komadi: „Revizor“, „Čestitam“, „Koštana“, „Kir Janja“, „Život za dinar“, „Pismo“. Nakon Drugog svetskog rata, veliki kulturni radnik Vlasta Ilić 1946. godine osniva Okružno narodno pozorište sa oko 60 članova. Tada smo se mogli pohvaliti da smo imali profesionalno pozorište, koje prikazuje predstave u Sokolskom domu, hotelu „Evropa“ i u sali Gimnazije. Godine 1956. naše pozorište izgubilo je status profesionalnog, ali kako je već tada bilo sastavni deo života grada, nismo želeli da ostanemo bez tog bastiona slobode i kulture, pa smo iste godine dobili Amatersko pozorište, čijoj osnivačkoj skupštini, između ostalih prisustvuju Stojan Milošević, Radomir Gligorijević, Milica Krgović, Olga Rakić, Ivan Jovanović, Aleksandar Černov i Hranislav Dragutinović, istakao je Paunović.On je naglasio da je Dragutinović ostavio dubok lični pečat i obeležio rad pozorišta u narednim decenijama. Praktično, do svoje smrti bio je upravnik, glumac i reditelj, koji je okupljao sjajnu ekipu saradnika, koja je bila uspešna i prepoznatljiva na brojnim nastupima širom Srbije.

pozoriste5-1-768x477

-Prokuplje se klanja njegovom delu i radu i kao znak zahvalnosti danas Amatersko pozorište, koje radi pri Domu kulture, nosi njegovo ime. Mnogi naši legendarni glumci ovde su napravili svoje prve korake. Stasali su u velike glumce i nadam se da nisu zaboravili svoje pozorišne korene. Među njima su Miodrag Đukić, Tomislav Pejčić, Zoran Simonović, Ljiljana Dragutinović, Andrija Zlatić, Ljiljana Milosavljević, Predrag Stanić, Miroslav Jović, Snežana i Ljiljana Jakšić, Dragana Radojević, Dragutin Dobričanin, Uroš Glavacki, Duško Janićijević. Ne smemo zaboraviti ni Mihajla Kostića Pljaku, koji je rođen 1933. godine u Prokuplju, čiji je otac Nestor Nego Kostić bio glumac i jedan od osnivača pozorišta u Prokuplju, podvukao je zamenik gradonačelnika Miroljub Paunović.

On je podsetio prisutne da su se i u nama bliskoj prošlosti ovde rađali poznati glumci, kao što su Predrag Kotur, Danilo Petrović, Dejan Dedić i Tijana Petrović, sadašnja direktorka prokupačkog Doma kulture.
.-Prokupačko pozorište je i danas mesto kulture i napretka. Ono i danas nekim nevidljivim nitima za sebe veže mlade ljude, koji rastu zajedno sa njim. Za sva prošla i buduća vremena, za sve naše glumce i za sve one koji su ostavili trag na prokupačkim „daskama koje život znače“, Grad Prokuplje je renovirao zgradu i 2016. godine je svečano otvorena, u prisustvu predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, naglasio je Paunović.

On se posebno zahvalio i svima onima koji su dali veliki doprinos stvaranju ove pozorišne kuće, a nisu više sa nama.

-Uvek ćemo se sećati Marine Denić, Bogoljuba Tasića, Dušana Hadžimanića, Marka Miladinovića. Veliko hvala i onima koji još uvek stvaraju za nas, a to su Radosav Krivokapić Crni, Miroljub Mirović Facir, Zoran Cvetković i svima onima koje nismo pomenuli. Danas je dan kada se zahvaljujemo svima onima koji su ovde, na ovoj sceni, dali sebe, da bi kroz likove koje su donosili na sceni, menjali svet i nas na bolje. Zahvaljujemo se, sećamo i klanjamo onima, koji već ceo jedan vek, nose barjak stvaralaštva i kulture u našem gradu. Pozorišni radnici, svima vama hvala, zaključio je on, pozdravljajući goste i publiku koja je došla da obeleži važan, veliki i značajan jubilej pozorišta u Prokuplju, sto godina postojanja.