Predsednik opštine Prokuplje Aleksandar Simonović doprineo da Pjer Tranije uputi pismo Makronu

Predsednik opštine Prokuplje Aleksandar Simonović, sa delegacijom, prisustvovao je ceremoniji obeležavanja 100 godina od završetka Prvog svetskog rata u Parizu. Tom prilikom, Simonović je posetio Epon, i bio počasni gost u dvorcu Pjer Tranijea, čiji je pradeda, general Šarl Tranije, učestvovao u oslobođenju Prokuplja u Velikom ratu.

francuska2 (2)

U razgovoru sa Pjerovim ocem, Simonović je uvideo koliko on srpski narod smatra velikim.
-Naš francuski prijatelj bio je veoma razočaran zbog incidenta koji je napravio protokol Republike Francuske na ceremoniji, a s druge strane, iskazao je veliko poštovanje prema predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću. Čovek nije mogao da se smiri. Dok smo razgovarali, podigao je ruku, stegao pesnicu i kazao „razbio bih nos svakome ko kaže nešto protiv Srbije“. I ja sam bio veoma uznemiren. Porazgovarali smo o svemu. A onda je usledilo i pismo, koje je njegov sin, Pjer Tranije, uputio predsedniku Francuske Emanuelu Makronu, i sa kojim se ja u potpunosti slažem, kaže predsednik opštine Prokuplje Aleksandar Simonović.

francuska4 (1)
Potomak generala Tranijea je, između ostalog, otvoreno zamerio Makronu zbog sramote koju je učinio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.
-Prilikom svečane komemoracije 11. novembra 2018, ukazali ste čast mnogim šefovima država. Međutim, osećam u mom telu i mojoj krvi sramotu koju ste učinili gospodinu Vučiću, predsedniku Republike Srbije, čijoj se mirnoći divim. Na njegovom mestu, napravio bih neviđen skandal. Koja velika pobeda na Zapadnom frontu bi opravdala nemačku kapitulaciju 1918. godine?, pita Pjer Tranije predsednika Francuske.
U pismu, on navodi da su njegov pradeda, general Tranije i general Franše Dspere sa srpskim generalima po ceni neverovatnih patnji izvojevali predaju i kapitulaciju bugarske vojske, zarobili jedanaestu nemačku armiju, kapitulirala je i Turska i Austrija, otvarajući put do Berlina.
-Rat je dobijen na istočnom Solunskom frontu! Nemačka, sama i anemična, više se nije mogla nositi sa sukobom. Heroji tog rata su francuski, srpski, grčki, engleski i italijanski vojnici. U Skoplju, 30. septembra 1918. godine, general Ludendorf zatražio je od Klemensoa opšte primirje i potpuni prestanak vojnih dejstava! U ovoj stogodišnjici trebalo je da budu počastvovani upravo Srbi koje ste isključili, Englezi, Grci, Italijani i naravno Amerikanci. Podsećam Vas da su se Rusi povukli 1917. godine, stoji u pismu Tranijea.

francuska4 (2)
On postavlja pitanje gde je Francuska, i da li je postala rob Sjedinjenih Američkih Država.
-Pretvarate se da želite promovisati evropsku odbranu, a za ulazak u Evropsku uniju mora se biti član NATO-a? Vi ste ukazali čast našim neprijateljima umesto našim osvedočenim prijateljima! Kakva niskost. Znajte da su Srbi ponosni i veoma vezani za Francusku, ali Vi želite završiti potkopavanje odnosa, posao koji je pokrenuo Žak Širak. Sramim se, gospodine predsedniče, sramim se što sam služio mlitavu državu, dok sam u mornarici mislio da služim časnu zemlju. Hoće li prestati ta izdaja? Onda kada to odluče SAD? Više od 800 godina prijateljstva sa Srbijom je pregaženo bez kajanja? Sramota me, a Vama bravo, ako posle takve izdaje još uvek možete mirno da spavate, zaključuje u otvorenom pismu Pjer Tranije.

francuska6 (2)
Predsednik opštine Prokuplje, Aleksandar Simonović, ništa ne bi oduzeo niti pak dodao.
-Pjerov otac je bio izuzetno srećan kad smo stigli u dvorac. Radovao se što je neko iz Srbije i Prokuplja tu, što može da nas ugosti. Zahvalili su nam što se čuva uspomena na hrabrog generala, što se pamti. Ne mogu da zaboravim ovu rečenicu „u Francuskoj mu se ne ukazuje tolika čast, koliko u Srbiji“. Toliko gorčine se skupilo na ceremoniji, što je rezultiralo ovim pismom, zaključuje prvi čovek opštine Prokuplje Aleksandar Simonović.

francuska2 (1)