Predstavljamo Vam dobitnika Blagodarnice opštine Blace “ Sveti Sava”- Dr Hadži Dragana Ilića iz Blaca

Blagodarnica opštine Blace „Sveti Sava“ je priznanje grada, koje se dodeljuje svake godine pojedincu, udruženju ili pravnom licu, za izuzetan doprinos u negovanju duhovnosti, vere, milosrđa i istine.

Ovogodišnji dobitnik Blagodarnice opštine Blace “ Sveti Sava” je Dr Hadži Dragan Ilić.

51105785_2485066144868469_7533658686300880896_n

Dr medicine Hadži Dragan Ilić sa suprugom

Biografija dobitnika:

 • Rođen 24. oktobra 1978.god. u Prokuplju
 • Osnovnu školu „Slavoljub Vuksanovic – Jajko” završio u Blacu sa odličnim uspehom 1993.
 • Gimnaziju „Radoš Jovanović – Selja” završio u Blacu sa odličnim uspehom, kao učenik generacije 1997.
 • Diplomirao na Medicinskom fakultetu u Nišu god. sa prosečnom ocenom 9,46.
 • Diplomski rad na temu „Imunopatogeneza astme” odbranio sa ocenom 10.
 • Jula 2001. god. mesec dana boravio u Egiptu u programu razmene studenata iz oblasti Interne medicine (tropske bolesti).
 • Autor i koautor više naučnih radova iz oblasti pedijatrije i interne medicine
 • Odslužio vojsku u Školi za rezervne oficire – VMA, Beograd, Mart 2006. god
 • Govori Engleski jezik, koristi se: Ruskim, Španskim i Nemačkim jezikom
 • Radno iskustvo: od 26. decembra 2007. god. zapolen na neodređeno vreme u Domu Zdravlja Blace u Blacu
 • Pohađao: The European School of Oncology – Breast Cancer Screening, Jun 2005, Niš
 • Pohađao: Basic Clinical Trial Design and Methodology u organizaciji ASCO (American Society of Clinical Oncology), Atlanta, Georgia, USA, Jul 2006. god.
 • Od 15. godine, peva za pevnicom crkve Uspenja Presvete Bogorodice, i pomaze pri bogosluženjima
 • 2009. godine o Vaskrsu obišao Svetu Zemlju, i dobio Gramatu sa titulom hadži
 • Oženjen, otac dvoje dece
 • Već dvadeset godina hobi mu je sakupljane kaktusa i sukulenata. Ima kolekciju od preko 1000 vrsta.

                       Doktor u carstvu kaktusa:

IMG_7647

Kaktusi su biljke poreklom iz Amerike i za deo sveta u kojem mi živimo , a mislim na Srbiju , spadaju u retke biljke . No , ipak , ako volite kaktuse i želeli bi ste da vidite retke i jedinstvene primerke ove bodljikave biljke , ne morate ići do zemlje iz koje one potiču , jer mnogo toga možete videti i u Blacu , u privatnoj kolekciji koju poseduje doktor medicine , Hadži Dragan Ilić . Njegovu kolekciju danas čine preko 1000 vrsta kaktusa , što ga čini jednim od najvećih kolekcionara kaktusa u Srbiji

51030766_366681153887842_5248631614044372992_n

Najveću vrednost Ilićeve kolekcije , čine brojni realiteti koji su na svom korenu , ili kalemljeni , kao i biljke koje su stare po desetak ili više godina , a koje svojom veličinom i lepotom zaista plene . Ovaj , kako nam je  i sam doktor rekao , fin hobi , zavoleo je sasvim slučajno kada je dobio prvi kaktus na poklon . Oduševljen njegovom lepotom i njegovim predivnim cvetovima  , počeo je da sakuplja kaktuse u svojoj bližoj i daljoj okolini , da bi danas bio okružen u pravom „ carstvu kaktusa „ , sa kolekcijom na kojoj bi mu svako pozavideti mogao .

               Kaktusi kao inspiracija

IMG_7654

– Ovo je zaista jedan predivan hobi , gde biljke mogu mnogo da vam pruže , kao uzvrat za vašu brigu i ljubav koju im darujete . Ti cvetovi i ta raskoš boja , veličina , različitost njihovih oblika , prosto je nešto što inspiriše , ističe dr Hadži Dragan Ilić.

  – Kolekcija sa preko 1000 vrsta

IMG_7663

Kaktusi su biljke koje su zaista lepe , lepo cvetaju i za deo sveta u kojem mi živimo su zaista retkost . Moja kolekcija broji oko 1000 vrsta kaktusa i jedna je od najvećih u Srbiji . U kolekciji se nalazi i veliki broj kaktusa koji se retko gde može videti , a pojedine biljke stare su i preko 20 godina .

IMG_7676– Dr Hadži Dragan Ilić

– Kaktusi su sastavni deo mog života i nešto bez čega ja ne mogu da zamislim ni sebe , ni svoj život , tako će i ostati sve dok budem mogao …

  – Kaktusi minijaturnog oblika , po rečima doktora Ilića , nešto su što za prave kolekcionare predstavlja posebnu vrednost

 U svojoj vrednoj kolekciji dr. Hadži Dragan Ilić , ima i veliki broj onih kaktusa koji važe za retke primerke , a jedna od njih je i Epitelantha micromeris ( na slici ) , koja važi za jednu od najleših i zaista retku , vrstu kaktusa , koja je u Americi zaštićena zakonom , a koju on poseduje više od deset godina .

– Ibelmanija je vrsta kaktusa koja potiče iz Brazila . Prirodno stanište ove biljke potpuno je uništeno tako da je danas teško izvodljivo naći ovu biljku u prirodi , ali u kvalitetnim kolekcijama poput ove doktorove , može se videti .

  – Kada su kaktusi u pitanju po savetima našeg domaćina , treba štedeti vodu .

– Za razliku od ostalih biljaka , kaktusi imaju period mirovanja koji traje , zavisno od klimatskih uslova od septembra do marta meseca , tako da pojedine vrste kaktusa provedu čak šest meseci bez vode .

 – Korisni saveti za kaktusare

Za sve one koji imaju ili žele da imaju kaktuse , dr. Ilić uputio je nekoliko korisnih saveta

– Kaktusi nisu previše zahtevne biljke , ali su zato veoma zahvalne . Kada birate kaktuse , treba odabrati one koje su odpornije i koje zahtevaju manje nege , a pri tom treba imati na umu da kaktusi nisu kao ostale biljke . Oni su dosta različiti , jer žive u različitim predelima , od onih koji žive u pustinji do onih koji žive u blizini mora . Ne treba ih saditi u velikim saksijama , kaktus kada preraste nivo jedne saksije treba presaditi samo u jedan red veću saksiju , a ne u neku mnogo veću , iz razloga što će taj supstrat zadržavati više vlage nego što je potrebno , a koren kaktusa je jedan od najosetljivijih delova , pa može doći do truljenja . Kaktuse ne treba presađivati svake godine , oni mogu živeti i cvetati i u sasvim malim saksijama i ne treba im posvećivati mnogo pažnje , jer postoji jedna izreka koja kaže da prevelika ljubav ubija.