Preduzetnici iz Prokuplja na Sajmu privrede i preduzetništva u Nišu

Gradska opština Pantelej, pod pokroviteljstvom Grada Niša, organizovala je Sajam privrede i preduzetništva “Ekspo Niš 2018“ pod sloganom “Pre(d)uzmi svoju budućnost”.
Na ovom Sajmu, svoje proizvode izložilo je blizu 100 preduzeća iz Prokuplja, Inđije, Kraljeva, Niša, Vlasotinca, Leskovca, Dimitrovgrada, Bele Palanke, Lebana, Vranja, Trgovišta i drugih gradova i opština sa juga Srbije.
Otvarajući ovaj Sajam, predsednik GO Pantelej, Bratimir Vasiljević, rekao je da su se ovde okupili privrednici iz svih gradova Srbije i da je ovo jedinstvena prilika da posetioci i poslovni partneri vide kakvim potencijalima raspolažu firme koje su izložile svoje proizvode.
-Ovaj Sajam korespondira sa politikom Vlade Republike Srbije i usvojenim Programom dekade preduzetništva koji pod jednim krovom okuplja nadležna ministarstva i agencije, Nacionalnu službu za zapošljavanje, Privrednu komoru Srbije i regionalne komore, međunarodne donatore, društveno odgovorne kompanije, nevladine organizacije i druge, u cilju povećanja zaposlenosti u našoj zemlji, rekao je Vasiljević i naglasio da je privreda osnov razvoja, ne samo niškog, nego svih krajeva na jugu Srbije.
Zamenik gradonačelnika Prokuplja Miroljub Paunović i član Gradskog veća za lokalni ekonomski razvoj i privredu Maja Bašić prisustvovali su otvaranju Sajma i izrazili veliko zadovoljstvo štandom prokupačkih privrednika.
-I na ovom Sajmu pretežno su izloženi poljoprivredni proizvodi. Prokuplje i Toplica su poznati po proizvodnji kvalitetnog voća, povrća, meda i drugih pčelinjih proizvoda, vina, džemova, sušenog voća. Susreti privrednika su prilika da se uspostave poslovni kontakti, dobiju nova saznanja, upozna tržište, rekao je Paunović i podvukao da su proizvodi prokupačkih privrednika privukli veliku pažnju mnogobrojnih prisutnih.
Da je prokupački štand izazvao veliko interesovanje, govori i poseta predsednika GO Pantelej, Bratimira Vasiljevića, sa saradnicima koji se zahvalio privrednicima i rukovodstvu Grada Prokuplja što su uzeli učešće u manifestaciji.
Pod sloganom “Gvozdena vina Toplice”, različite vrste vina izložila je vinarija “Aranđelović”.
Pčelarska zadruga “Umac” iz Donje Trnave i Udruženje pčelara “Jastrebac”, kao i Pčelarsko gazdinstvo “Momčilović” izložili su izuzetno kvalitetne različite vrste meda i drugih pčelinjih proizvoda.
Voćarsko-vinogradarska zadruga “Maksim s-komfort” iz Donje Stražave predstavila je prisutnima svoje proizvode od povrća.
Da prokupački poljoprivrednici proizvode i organsku hranu, pokazao je Ljubinko Vasiljević iz Gornje Rečice.
Turističke potencijale Jastrepca, etno sela “Grebac” i etno sela “Kladenac kod tri bukve” u Klisurici prikazalo je Udruženje građana “Volimo Jastrebac”.
Član Pčelarske zadruge “Umac”, Srboljub Ćurčić, izjavio je da je Zadruga formirana pre godinu dana i da je svojim radom već stekla poverenje kupaca.
-Naš osnovni zadatak je da proizvodimo različite vrste kvalitetnog meda. Zbog toga je i prisustvo na ovom Sajmu izuzetno značajno, iz razloga što je ovo prilika da se upoznamo sa novim tehnologijama rada u pčelinjacima, novim proizvodima, dizajnima i poslovnim partnerima, rekao je on.
Uz podršku republičkih institucija i Privredne komore Austrije, u okviru Sajma, koji je inače po drugi put održan u Nišu, organizovana je i stručna konferencija “Potreba privrede za kadrovima i primena Zakona o dualnom obrazovanju”.

cestitka 2019