Preporučujemo da posetite – Spomenik prirode Đavolju Varoš nadomak Kuršumlije

Spomenik prirode Đavolja Varoš, nalazi se na dvadeset sedmom kilometru od Kuršumlije, a sam lokalitet pripada ataru sela Đake. Lokalitet Đavolja Varoš, pod zaštitom države stavljen je daleke 1959. godine, dok je za prirodno dobro od izuzetnog značaja proglašen 1995. godine, kada je i stavljen pod prvu kategoriju zaštite. Ukupna površina zaštićenog lokaliteta danas iznosi 67 hektara.

IMG_2152

  Zemljane figure i Đavolja voda su dva retka svetska fenomena .

IMG_2160

 Đavolju Varoš čine dva veoma retka prirodna fenomena u svetu- zemljane figure i izvori sa kako kiselom vodom visoke mineralizacije.

IMG_2161

 Zemljane figure, ukupno 202, neobičnog su oblika visine od 2,5 do 15 metara, sa kamenim kapama na vrhovima.

  – Drugu prirodnu retkost u Đavoljoj varoši čine dva izvora sa tzv. Đavoljom vodom, koja se ne sme piti jer sadrži visoku mineralnu vrednost u sebi, pa je čak deset puta kiselija od obične.

IMG_2153

  Legenda o Đavoljoj Varoši

IMG_2159

U narodu ovog kraja o nastanku zemljanih figura u Đavoljoj Varoši ima mnogo legendi.

IMG_2157

 Jenda od najpoznatijih kaže da su nekada davno u dalekoj prošlosti u ovim krajevima živeli mirni i pitomi ljudi, što je jednog dana zasmetalo đavolu, pa im je on spremio tzv. đavolju vodu, od koje su ti mirni i pitomi ljudi, zaboravivili na rodbinske veze. Tako su meštani ovog kraja,  nakon što su popili đavolju vodu pokušali da venčaju brata i sestru, a sve to u nameri da spreči rodoskrnavljenje, nije dozvolila dobra vila, čije je molitve u sprečavanju ovog venčanja, uslišio Bog, koji je okamenio svatove. Pa se u narodu i dan danas veruje da su zemljane figure nastale od grešnih  svatova koji su se okamenili, što posmatrano golim okom i deluje logično jer figure zaista podsećaju na svatove.

IMG_2154

U blizini Đavolje Vroši, nalazi se i Crkva Sv. Petke, u kojoj se , prema narodnim predanjima, zamonašila majka Sv. Save, Ana.

IMG_2156

Na sajtu TO Kuršumlija o Đavoljoj Varoši, između ostalog stoji zapisano:

Ovaj gemorfoloski fenomen je jedinstven u našoj zemlji i vrlo redak u svetu. U Evropi ima sličnih pojava u Alpima (sa obe strane prevoja Brener u Austriji i Italiji, kod Bolcana, zatim u Valerijenu, u pokrajini Gornja Savoja, u Francuskoj i dr.) Medjutim “kule” u Đavoljoj varoši su većih dimenzija i znatno postojanije, pa je ovo najpoznatiji spomenik prirode ove vrste u Evropi. U svetu je bila poznatija “Bašta bogova” u SAD.

Ovu jedinstvenu tvorevinu prirode među prvima su počeli da posećuju majstori umetničke fotografije, pa je tako 1977. godine u Đavoljoj varoši osnovana prva Internacionalna kolonija umetničke fotografije u našoj zemlji, koja i danas aktivno radi. Zahvaljujući ovoj koloniji, za Đavolju varoš se zna širom Evrope, Amerike, Australije, u Kini, dalekom Japanu.

Foto galerija, fotografije su nastale prilikom jedne od naših poseta Đavoljoj Varoši:

IMG_2163IMG_2166IMG_2167IMG_2168

IMG_2158IMG_2164IMG_2165