Prodajna izložba meda u Prokuplju – Teška godina za pčelare

Udruženje pčelara “Pčelica” kao i u predhodnih jedanaest, i ove godine organizovalo je prodajnu izložbu meda i pčelinjih proizvoda. Na ovoj jedinstvenoj manifestaciji, pored pčelara iz Prokuplja, prisustvovali su i predstavnici iz Leskovca koji su pčelarima ponudili svoje različite proizvode neophodne za dobru i kvalitetnu proizvodnju meda.
Predsednik udruženja, koje ima oko 80 članova, Vukić Joksimović rekao je da je prošla godina bila loša za pčelare, a da je ova bila još teža.
– Kišovito vreme i mraz u fazama cvetanja i višemesečna suša nanele su velike štete pčelarima. Prokupački pčelari zbog toga nisu mogli da pokriju ni osnovne troškove ovogodišnje proizvodnje, izjavio je on i dodao da se u pčelinjacima pojavila bolest “američka kuga” i “varoza”.
On je prokupačkim pčelarima preporučio da svaku sumnju na bilo kakvu bolest u pčelinjacima prijave veterinarskim stanicama ili Veterinarskom institutu u Nišu kako bi se sprečilo njihovo širenje.
– Bez obzira na mnogobrojne apele, propise i molbe samih pčelara nekontrolisano i nestručno tretiranje dovelo je do uginuća velikog broja pčela u pčelinjim društvima, izjavio je Joksimović dodavši da tokom predstojećeg zimskog perioda treba preduzeti sve neophodne mere kako bi se sačuvali pčelinjaci.
– Pčelarstvom se bavim više od 50 godina. Bilo je loših godina, ali ova je bila najteža. Bez obzira na ovu činjenicu ljubav prema pčelarstvu je nešto što se samo poželeti može i zbog toga ću i dalje nastaviti da se bavim ovim poslom, rekao je Božidar Vojinović i dodao da je u interesu i pčelara i voćara da međusobno sarađuju.