Prokuplje:Za Muzej dva, a za Arhiv četiri miliona na konkursu „Gradovi u fokusu“

????????????????????????????????????

Na konkursu Ministarstva kulture i informisanja “Gradovi u fokusu 2018” podržana su 22 projekta iz isto toliko gradova i opština u ukupnom iznosu od 150 miliona dinara.
Grad Prokuplje je konkurisao projektom „Prokupačka epigenija“, u okviru koga je Narodni muzej Toplice dobio dva miliona dinara, a Istorijski arhiv Toplice preko četiri miliona dinara.
-Mi smo kao lokalna samouprava veoma zadovoljni podrškom Ministarstva kulture i informisanja Vlade Republike Srbije i prepoznavanjem važnosti onoga što rade naši kulturni poslenici u Prokuplju. I do sada su projekti naših ustanova bili podržani nekoliko puta i na tome smo veoma zahvalni. Prilikom posete našem gradu, ministar kulture Vladan Vukosavljević je imao priliku da se uveri koliko je pomoć našoj lokalnoj samoupravi potrebna za razvoj kulturnog života kroz infrastrukturu, rekonstrukcije, adaptacije, ali i različite manifestacije, koje sigurno doprinose da kulturni život u Srbiji bude bogatiji, raznovrsniji i pre svega decentralizovan, istakla je član Gradskog veća zadužena za kulturu Milica Erić i dodala da se i lokalna samouparava trudi da, kad god je u mogućnosti, pomogne kako bi kulturni život Prokupčana bio što bogatiji.
Direktor Narodnog muzeja Toplice, Darko Žarić, je rekao da se projekat odnosio na zamenu instalacije u zgradi sa ugradnjom osvetljenja i uvođenjem video nadzora.
-Radovi teku po planu, u završnoj su fazi i biće gotovi do kraja ove godine, kako je rokom predviđeno, istakao je Žarić i dodao da je električna instalacija u prokupačkom Muzeju rađena još davne 1958. godine.
Na zgradi Istorijskog arhiva Toplice, prema rečima direktora Milana Stojanovića, urađena je energetska sanacija krova koji je bio u veoma lošem stanju.
-Na krovu zgrade Arhiva ništa nije rađeno još od 1963. godine. On je prokišnjavao na nekoliko mesta i postojala je realna opasnost da arhivska građa bude oštećena. Postavljanjem novog, kvalitetnijeg krova sada je ona u potpunosti zaštićena, istakao je Stojanović i dodao da će ova ustanova konkurisati na već raspisanom konkursu „Gradovi u fokusu 2019.“ projektom „Energetska sanacija fasade zgrade“.
Ove godine su prispele prijave iz svih delova Srbije, što znači da aktivnosti Ministarstva kulture i informisanja doprinose podizanju svesti lokalnih zajednica o značaju kulture kao pokretača društvenog razvoja cele zajednice.

cestitka 2019