Reč stručnjaka – poljoprivredna stručna služba Prokuplje o zaštiti voćnih kultura

  • unnamed (6)

U Poljoprivredno stručnoj službi Prokuplje navode da su niske temperature u Topličkom okrugu, oštetile najzastupljenije voćne kulture, oblačinsku višnju do 40 posto i šljivu 90 posto.
-Obilazeći teren primetili smo da pojedini poljoprivredni proizvođači nisu blagovremeno obavili agrotehničke mere. Međuredni prostor u zasadima oblačinske višnje i šljive je zakorovljen i predstavlja potencijalni izvor patogenih bakterija koje mogu izazvati velike probleme tokom dalje vegetacije, rekao je savetodavac za voćarstvo i vinogradarstvo Poljoprivredno stručne službe Prokuplje, Dejan Tonić.
On je dodao da je potrebno obaviti međurednu obradu traktorskim rotofrezama na dubini do 5 cm, pre berbe u mladim zasadima oblačinske višnje, a posle berbe u starijim. Ukoliko proizvođač nema mogućnost obrade preporučuje se bar košenje između redova.
Zbog ovogodišnjeg manjeg roda šljive, a velike vegetacije, proizvođačima koji su svoje zasade nađubrili po savetima poljoprivrednih stručnjaka, preporučuje se zelena rezidba.
-Grane, koje su prerasle treba prekratiti na 2/3 dužine, a one koje idu ka unutrašnjosti krune treba potpuno ukoloniti. Zelenom rezidbom obezbeđujemo uslove za obrazovanje rodnih pupoljaka za narednu godinu i smanjujemo bujnost koja omogućava bolju osvetljenost unutar krune, naglašava Tonić.