Reč stručnjaka-Potrebna dodatna zaštita voća

Nestabilne vremenske prilike praćene čestim padavinama razlog su što voćari treba dodatno da pristupe zaštiti u svojim voćnim zasadima. Pojava monilije na peteljkama višnje i šljive, voća koje se na teritoriji prokupačke opštine nalazi na površini većoj od 4.100 hektara, prouzrokuju opadanje plodova, a kasnije i truleži.

– Kišovito vreme i izuzetno visoka vlažnost uzrok su mnogih biljnih bolesti. Zbog toga su neophodna dodatna tretiranja voćnjaka. Zasade pod višnjom i šljivom potrebno je tretirati preparatima na bazi kaptana, izjavila je savetodavac za zaštitu bilja u Poljoprivredno stručnoj službi Prokuplja Snežana Jović i dodala da zbog pojave biljnih vaši treba primeniti odgovarajuće preparate.

Prema njenim rečima u zasadima jabuka preporučuje se upotreba preparata na bazi propikonazola radi suzbijanja pojave čađave krastavosti plodova i pepelnice.

– Poljoprivrednici bi pre upotrebe preparata za zaštitu bilja trebali da se konsultuju sa stručnjacima kako bi znali koji preparat da koriste, kako i na koji način da ga primene, rekla je Snežana Jović.