Saopštenje Opštinskog štaba za vanredne situacije Opštine Prokuplje

  • unnamed (4)

Opštinski štab za vanredne situacije opštine Prokuplje, izdao je saopštenje za javnost u kome upozorava stanovništvo o opasnosti nekontrolisanog paljenja strnih useva i spaljivanja biljnih ostataka na otvorenom prostoru.
U saopštenju se kaže da nastupajući period visokih temperatura pogoduje nastanku šumskih požara, te se mole građani koji u ovom vremenskom periodu, godišnji odmor koriste za boravak u prirodi, da se odgovorno ponašaju. Tokom boravka u prirodi i izvođenja radova na poljima ne trba da pale vatru na otvorenom, jer se može proširiti i izazavti šumske požare, čije su štete neprocenjive. Iz Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine upozoravaju da je zakonom zabranjeno nekontrolisano paljenje vatre na otvorenom prostoru, ukoliko ta mesta nisu za to predviđena i obezbeđena.
Zakonom je zabranjeno i paljenje korova, strnjišta, trave i drugog rastinja, kao i paljenje otvorene vatre u šumi i na zemljištu u neposrednoj blizini šume, na udaljenosti manjoj od 200 metara od ruba šume.
Opštinski štab za vanredne situacije opštine Prokuplje poziva građane da, ukoliko uoče vatru na otvorenom ili manji požar, o tome odmah obaveste MUP- Sektor za vanredne situacije.