savetodavci Poljoprivredno stručne službe u Prokuplju počeli su sa radom -Dragocena pomoć lokalne samouprave

Nakon četvoromesečne pauze, početkom aprila savetodavci Poljoprivredno stručne službe u Prokuplju počeli su sa radom. U službi trenutno radi šest savetodavaca za zaštitu bilja, voćarstvo i vinogradarstvo i stočarstvo.
– Izuzetno razumevanje za početak rada imali smo od lokalne samouprave na čelu sa predsednikom Opštine Prokuplje Aleksandrom Simonovićem, koja nam je besplatno ustupila prostorije za rad i obezbedila neophodan kancelarijski nameštaj, izjavio je v.d. direktora prokupačke Poljoprivredno stručne službe Žarko Koprivica i dodao da im je dragocenu pomoć u kontaktima sa nadležnima iz Ministarstva poljoprivrede pružio i narodni poslanik iz Prokuplja Darko Laketić.
Neophodnu pomoć u radu zaposleni očekuju i od rukovodstva drugih lokalnih samouprava u Topličkom okrugu.
Najveći problem sa kojima se trenutno suočava služba su nasleđeni dugovi od nekoliko miliona dinara.
Zbog dugova planirani su razgovori sa nadležnima iz Ministarstva finansija u cilju reprogramiranja.
Tokom prekida rada poljoprivrednici nisu bili u mogućnosti da se putem zimske škole, seminara, tribina i stručnih saveta upoznaju sa novitetima u mnogim granama poljoprivrede.
Na teritoriji opštine Prokuplje pod voćem se nalazi više od pet hiljada hektara, a ratarskim kulturama šest hiljada. Dve trećine stanovnišštva direktno i indirektno bavi se poljoprivrednom proizvodnjom.
– Znajući koje površine se obrađuju i koliko stanovništva se bavi ovom granom privrede bilo je neophodno da se obnovi rad PSS, koja je i formirana isključivo u interesu poljoprivrednika, naglašava Koprivica ističući da u najskorije vreme treba da krene sa radom i Prognozno-izveštajna služba.
Savetodavci Snežana Jović i Dejan Tonić rekli su da se poljoprivrednici svakodnevno mogu javiti zaposlenima u službi radi pružanja stručne pomoći.
Oni pozivaju poljoprivrednika iz sve četiri opštine Toplice da konkurišu za subvencije Ministarstva poljoprivrede koje se dodeljuju za kupovinu traktora i drugih poljoprivrednih mašina i opreme.