Seljak za merak – Jedinstveno dvorište koje su uredili Vučko i Jela iz Mačkovca sela

U selu Mačkovac nadomak Kuršumlije upoznali smo Vučka Savića u čijoj pravoj srpskoj seoskoj avliji možete videti mnogo zanimljivih stvari jedinstvenih u svetu.

IMG_1923

Putokaz koji vodi do Vučkove kuće

Vučko je veoma duhovit pa svoje predstavljanje započinje rečima: Ja sam čika Vučko a ovo je gospođa Jela oboje smo iz Mačkovca sela…

Seljak za merak

Na ulazu u dvorište natpis – Seljak za merak

A za jedinstvenu česmu iz koje teče i meka i ljuta rakija – kaže : Ovo je jedinstvena česma iz koje teče i meka i ljuta a česma je sagrađena odmah pored puta…

U Vučkovom dvorištu česma jedinstvena u svetu:

Cesma

Česma sa tri slavine sa kojih sa leve strane teče ljuta, sa desne meka rakija a u srednjoj voda, letnjikovac na vrh jele sa pogledom na Kopaonik, Jastrebac i planine u okruženju, vinovu lozu dugu sto metara donešenu sa manastira Ostrog i bazen sa tušem za svinje, samo je deo zanimljivih i estetski primamljivih detalja ovog seoskog domaćinstva koje će svakog posetioca oduševiti.

 

Na samom ulazu u ovo prelepo uređeno dvorište stoji natpis – seljak za merak, a Vučko,  to i jeste može se uveriti svako ko zakorači u čaroban svet njegove avlije prepune zanimljivih i u isto vreme korisnih stvari.

Vucko i Jela u svom dvoristu

Vučko i Jela iz Mačkovca sela

  – Naši domaćini- Vučko i Jela u trenutcima odmora u svom po mnogo čemu jedinstvenom dvorištu…

Česma sa koje teče domaća rakija

  – Vučko pored česme jedinstvene u svetu sa slavinama sa kojih sa leve strane teče ljuta, sa desne meka rakija a sa srednje voda.

– Ova česma nastala je 1978. godine. U to vreme nisam imao vodu pa sam dva kilometara u testiji i kofi donosio vodu do kuće. Tada sam rešio da sagradim ovu česmu sa koje je umesto vode dve godine tekla rakija, meka i ljuta a česma je sagrađena pored puta. Kasnije sam iskopao i bunar i doveo i vodu pa sa slavina ove česme teče ljuta i meka rakija i voda. Možda ima boljih i lošijih, ali ova česma je zbog toga postala jedinstvena u svetu, ovakav unikat ne postoji.

Vucko Savic pored cesme sa koje tece ljuta i meka rakija

Sa ove česme toči se i meka i ljuta

  – Vučkova česma sa tri slavine.

Jela letnjikovac

   – Letnjikovac na jeli jedinstven u svetu:

Letnjikovac na jeli

Vučko u trenucima odmora

Jela stara dve decenije, za Vučka je postala idealno mesto za odmor jer se na njenom vrhu nalazi letnjikovac sa kojeg Vučko u trenucima odmora posmatra planine iz njegovog okruženja.

-Jela je stara 20 godina. Kada sam imao 45 godina bio sam vredan i brz pa sam odavde hteo da imam oštar pogled. Na vrh jele napravio sam sto i dve stolice za mene i moju gospođu Jelu, ali ona ne sme da se popne pa odavde ili sa unukama ili sam posmatram Kopaonik, Goliju, Sokolovicu i planine iz mog okruženja.

 – Loza sa Ostroga duga 100 metara

Vucko pod lozom donesenom sa manastira Ostrog

– U mom dvorištu zasađena je i loza koju sam doneo sa manastira Ostrog. Ova loza nije za rod i rad, već za lad. Ona u našem dvorištu pravi veliku ladovinu a inače je duga 100 metara.

Obor za svinje sa bazenom

  – Bazen za svinje-

Životinje kod Vučka žive po Evropskom standardu

… Moje svinje žive po Evropskom standardu, jer sam im napravio i bazen sa tušem gde mogu da se tuširaju kad god hoće bez plaćanja i ograničenja…

  – Kod Vučka su i svinje osetile lepotu života na selu

Pcele

 – Vučko se pčelarstvom bavi pet godina. Na njegovim košnicama sa pčelama ispisana su imena njegovih petoro unučadi- Ana,Sanja, Maja, Mihajlo i Uroš…

– Kako mi se koje unuče rađalo ja sam tako dodavao košnice i po njima im davao imena, ponosno kaže Vučko u čijem po mnogo čemu jedinstvenom dvorištu na svetu, postoji i više sorti kvalitetnog grožđa, raznih sorti jabuka i ostalog voća. Njegova suprga Jela dvorište je ukrasila i predivnim cvećem pa ovo dvorište sija punim sjajem.

 – Vučko je nekada kao zanatlija koji se bavi kovačkim zanatom imao mnogo mušterija, danas ih je vrlo malo, jer je i ovaj zanat poput drugih starih zanata polako prešao u zaborav.

 – Vučkova supruga Jela veliku pažnju posvećuje i cveću koje posebnom lepotom krasi njihovo dvorište

  – Ja sam čika Vučko ovo je gospođa Jela oboje smo iz Mačkovca sela, kroz stihove je Vučko predstavio sebe i svoju suprugu.