U Blacu održan prvi sajam vina i hrane – Top Wine fest svečano otvorili predsednik Opštine Blace Milan Ćurčić i Anatolij Karpov

U Blacu je danas održan prvi sajam vina i hrane – Top Wine Fest. Sajam je svečano , zajedno sa višestrukim svetskim prvakom u šahu i  zamenikom predsednika komiteta ruske Dume za međunarodne poslove, Anatolijim Karpovom , svečano proglasio otvorenim predsednik Opštine Blace Milan Ćurčić.

DSCN3005

Otvarajući sajam predsednik Opštine Blace Milan Ćurčić istakao je da opština Blace proteklih godina izdvaja značajna sredstva za podsticaj u poljoprivredi a ta sredstva u narednom periodu trebalo bi povećati i usmeriti i u podizanje novih zasada vinove loze jer se naše podneblje pokazalo kao dobro za proizvodnju vina.

DSCN3004

 • Nadam se će opština Blace u narednom periodu postati poznato i po proizvodnji vina,kao što je poznato i po šljivi, istakao je otvarajući sajam vina i hrane predsednik Opštine Blace Milan Ćurčić.
 • DSCN3007

Prisutnima se obratio i diplomirani inžinjer poljoprivrede i koordinator Sajma vina i hrane, Dragan Gmijović koji je ovom prilikom ukazao na podatak da se vinova loza na ovim prostorima gajila 1000 godina unazad a posebno autohtona sorta Prokupac.

DSCN3008

 • Toplica je u svom najboljem periodu vinovu lozu gajila na oko 5000 hektara, istakao je Gmijović.
 • DSCN3002

Da se radi o veoma važnoj manifestaciji istakao je u svom obraćanju načelnik Topličkog upravnog okruga Milan Aranđelović koji je istakao da je ovo podneblje koje ima šta da ponudi kada je u pitanju i vino i hrana i pića i poželeo da ovaj sajam slavi i jubilej od jednog veka.

Konzorcijum organizacija civilnog društva na čelu sa Omladinskim centrom za ekonomski razvoj još 17.februara ove godine pokrenuo je inicijativu za osnivanje festivala vina i hrane u Blacu potpisivanjem Memoranduma o saradnji. Memorandum su tada potpisali OCER, Intermedia, Agroun i vinarija Doja. Podršku ovoj inicijativi pružila je organizacija Proaktiv iz Niša, a finansijsku podršku organizaciji prvog festivala pružila je Opština Blace posredstvom konkursa za raspodelu sredstava udruženjima građana.

DSCN2999

Prvom sajmu vina i hrane  u Blacu prosistvovali su : predsednik Opštine Blace Milan Ćurčić sa delegacijom svog rukovodstva i direktorima javnih preduzeća i ustanova, načelnik Topličkog upravnog okruga Milan Aranđelović, gradonačelnik grada Prokuplja Aleksandar Simonović sa svojim saradnicima, Arhijerejski namesnik kosanički i paroh blački protojerej Duško Kaplarević, zamenik predsednika komiteta za međunarodnu saradnju Ruske Dume i bivši svetski prvak u šahu Anatolij Karpov, delegacija Opštine Kuršumlija, na čelu sa pomoćnikom predsednika opštine za poljoprivredu Jovicom Đinovićem, deleacija grada Kruševca na čelu sa zamenikom predsednika Skupštine grada Sinišom Maksimovićem, direktorka Leonija u Prokuplju Aleksandra Pešić, predavači Akademije Poslovnih studija Beograd, Danilo Obradović , Goran Perić i Zoran Jovanović, direktor Delija iz Niša Nenad Stojanović, predsednik Volimo Jastrebac Aleksandar Milanović.

DSCN3001

Potpisivan je sporazum o poslovnoj saradnji izmedju Akademije strukovnih studija Beograd, odsek Blace i vinarije Doja

DSCN3009

Potpisana je  inicijativa organizacija civilnog društva iz Toplice o zajedničkim aktivnostima podrške obnavljanju Prokupačkog vinogorja i promociji i zaštiti Prokupca kao autohtonog brenda Toplice.

DSCN3010

DSCN2998

Na sajmu vina i hrane učestvovalo je 20 izlagača:

 1. Vinarija Doja, Donja Jošanica Blace
 2. Toplički vinogradi, Gojinovac, Prokuplje
 3. Porodična vinarija Arandjelović, Prokuplje
 4. Vinarija Raj, Negotin
 5. Podrum DŽervin, Knjazevac
 6. Vinarija IN, Ilić Nijemčević, Fruška gora
 7. Vinska kuća Minića, Aleksandrovac
 8. Podrum Braća Rajković, Aleksandrovac
 9. Vinarija Queen Maria, Severna Makedonija
 10. Podrum Đorđević, Aleksandrovac
 11. Jastrebacka priča, Devča
 12. Stolarska radionica God, Bačka Palanka
 13. TSN Vajat Blace
 14. Natural food Blace
 15. Poljoprivredno gazdinstvo Nikolić Blace – kupinovo vino
 16. Poljoprivredno gazdinstvo Simić Blace- kupinovo vino
 17. Poljoprivredno gazdinstvo Markovic, Degrmen, Kuršumlija – kupinovo vino
 18. Dana likeri
 19. Mlekara Lazar
 20. Poljoprivredno gazdinstvo „Simić“ Blace – kupinovo vinoDSCN3011

DSCN3016

DSCN3000

DSCN3015