U čast Draincu celodnevni program u Beogradu

  • unnamed (3)
  • unnamed (4)
  • unnamed (5)
  • unnamed (6)
  • unnamed (7)
  • unnamed

Posle skoro petnaest godina, ovogodišnja 48. književna manifestacija „Drainčevi susreti pesnika“, počela je polaganjem cveća na Drainčev grob u Beogradu.
Prema rečima direktora prokupačke biblioteke „Rade Drainac“ Dragana Ognjanovića ovom prilikom senima Drainca poklonio se veliki broj pesnika i poštovaoca dela najvećeg topličkog pesnika.
-Tridesetak pesnika, najviše iz Toplice, želelo je da na ovaj način oda počast velikom srpskom pesniku Radu Draincu, u čiju čast se više od pola veka održava pesnička manifestacija. Na 74. godišnjici od njegove smrti na njegovom grobu u Beogradu, pesnici su kazivali stihove posvećene Draincu, a pesnik Srđan Živković kazivao je njegovu pesmu „Nirvana“, rekao je Ognjanović.

U Udruženju književnika Srbije istog dana antologiju „Drainčevi pesnici 2 (1996.-2016.)“ predstavili su se Zoran Cvetković, Dragan Ognjanović i Miljurko Vukadinović. Promociji ove antologije, koja je objavljena u izdanju Narodne bilioteke „Rade Drainac“ prisustvovali su i brojni dobitnici Drainčeve nagrade, među kojima i Zoran Bognar, Aleksandar Jelić Mariokov, Miljurko Vukadinović i Dane Stojiljković.

Pesničko druženje nastavilo se u kući Đure Jakšića gde je održano veče topličkih pesnika na kome je učestvovalo dvadesetak pesnika iz našeg kraja, koji su sebe i svoj rad predstavili stihovima – objasnio je Ognjanović i naveo da su na pesničkom druženju svoje stihove govorili: Dane Stojiljković, Milivoje Krstić, Saša Milovanović, Zorica Prentić, Dragan Ognjanović, Srđan Živković i drugi.
-Učešće su uzeli i pesnici iz Beograda, Voja Milić, Bajo Luković, Bogdan Radulović, Slobodan Kanjevac, Miljurko Vukadinović, Ratomir Timotijević Tim. Svojim stihovima predstavio se i Blačanin Nemanja Veljović, Nišlija Dušan Mijajlović Acki i Jovica Đurić, kao i Topličanin koji živi u Švedskoj Mihajlo Vukas, naglasio je Ognjanović.

On ističe da je posle dužeg vremena zahvaljujući Opštini Prokuplje, organizovano celodnevno pesničko druženje u Beogradu u okviru Drainčevih susreta, što predstavlja i doprinos promociji pesničkog stvaralaštva Toplice i ove manifestacije.
Kao i uvek Topličani, koji nisu zaboravili svoj rodni kraj i njegove ljude, pesnik Ratomir Timotijević Tim i glumica Ljiljana Jakšić, takođe su doprineli i pomogli organizaciji ovogodišnjih Drainčevih susreta, koji su se delom održali u Beogradu.
Program 48. književne manifestacije Drainčevi susreti pesnika nastavljen je u Prokuplju 4. maja, kada su prokupački, ali i školarci iz Žitorađe, Blaca i Kuršumlije, uživali u stihovima dečijih pesnika Tode Nikoletića, Elizabete Georgijev i Vlaste Cenića.
Drainčevi književni susreti biće nastavlje sutra, od 17 časova u Narodnom muzeju Toplice, kada će Drainčevu poeziju govoriti Miroljub Mirović Facir. Za muzički deo programa biće zadužen Aleksandar Miljković, a predstaviće se i Poetski teatar Biblioteke. Od 18 časova, takođe u muzeju, na pesničkoj večeri “Generacija 70-tih” učestvuju Dejan Aleksić , Alen Bešić , Gojko Božović, Marijan Čakarević, Petar Matović, Enes Halilović, Jasmina Topić, Daniel Jovanović i Ljubiša Krasić. Na istom mestu od 19 časova i 30 minuta biće održana tribina „Generacija 70-tih- Magistralni tokovi i dometi“, na kojoj učestvuju dr Aleksandar Jerkov i Jelena Mladenović.