U prokupačkog Gimnaziji održano predavanje Regionalne privredne komora na temu – dualno obrazovanje

Dualno obrazovanje je model realizacije nastave u sistemu srednjeg stručnog obrazovanja i vaspitanja u kom se kroz teorijsku nastavu i vežbe u školi, i učenje kroz rad kod poslodavaca, stiču i usavršavaju veštine i sposobnosti za samostalno obavljanje poslova i radnih zadataka, istaknuto je na predavanju pod nazivom „Info dan o dualnom obrazovanju”, koje je u organizaciji Regionalne privredne komore Nišavskog, Topličkog i Pirotskog okruga održano u prokupačkoj Gimnaziji.
Direktorima srednjih škola, predstavnicima Nacionalne službe za zapošljavanje-filijale u Prokuplju i lokalne samouprave, kao i privrednicima o ciljevima, modelima i primeni Zakona o dualnom obrazovanju govorio je načelnik Školske uprave u Nišu Dragan Gejo i predstavnici RPK u Nišu.
-Zakon o dualnom obrazovanju, koji je usvojen sredinom novembra 2017. godine, primenjivaće se u školskoj 2019/2020. godini. Učenje kroz rad je organizovan proces tokom koga učenici, pod vodstvom i nadzorom instruktora i koordinatora, kod poslodavaca stiču kompetencije za rad za određena zanimanja. Plan realizacije učenja kroz rad sadrži opis aktivnosti, mesto i dinamiku ostvarivanja učenja kroz rad, i donosi se u saradnji srednje škole i poslodavaca, rekao je Gejo i dodao da u narednom periodu treba organizovati još ovakvih predavanja na kojima bi se škole što više upoznale sa potrebama privrede ovog dela Srbije i prilagodile svoju politiku upisa potrebama privrednih subjekata.
Na predavanju je, pored ostalog, istaknuto da su ciljevi ovog vida obrazovanja sticanje, usavršavanje i razvoj kompetencija u skladu sa potrebama tržišta rada; obezbeđivanje uslova za zapošljavanje po završenom školovanju; razvijanje preduzimljivosti, inovativnosti i kreativnosti svakog pojedinca radi njegovog profesionalnog i karijernog razvoja i razvijanja sposobnosti za timski rad.
-Na ovim predavanjima, direktore srednjih škola i predstavnike privrednih subjekata nastojimo što više da upoznamo o prednostima i doprinosu dualnog obrazovanja. Jedan od strateških ciljeva novog načina obrazovanje jeste da se mladi školuju za potrebe privrede, da iz školskih klupa mogu brzo da se zaposle i daju svoj radni doprinos, rekla je predstavnik RPK u Nišu Jelena Čvorović i pozvala privrednike da se već sada mogu izjasniti da li žele da se uključe u proces dualnog obrazovanja.
Privredni subjekti već sada mogu da potpišu ugovor o nameri da žele da se uključe u proces dualnog obrazovanja i isti pošalju Privrednoj komori Srbije.