Uz podršku kompanije Nis otvoren kabinet za ruski jezik u Osnovnoj školi „Stojan Novaković“ u Blacu

U Osnovnoj školi „Stojan Novaković „ u Blacu svečano je otvoren kabinet za ruski jezik, čiju je adaptaciju i opremanje podržala kompanija Nis u okviru svog korporativnog programa „ Energija znanja“ , koji podrazumeva saradnju sa obrazovnim i naučnim institucijama u Srbiji i Ruskoj Federaciji.

Vest ima video:

Otvaranju kabineta prisustvovali su :

IMG_20190611_130038

Svečanom otvaranju prisustvovali su poredsednik Opštine Blace Milan Ćurčić sa pomoćnikom Zoranom Jozićem, direktor Kulturnog centra „ Drainac“ Aca Đorđević, direktorka Narodne biblioteke „ Raka Drainac“ Blace Slavica Pavličević, predstavnici Kompanije Nis, rukovodstvo škole i nastavnici i učenice Osnovne škole „ Stojan Novaković“.

DSCN3085

Kompaniji Nis na pomenutoj donaciji u vrednosti od 600 000 dinara za opremanje kabineta za ruski jezik ,zahvalila se direktorka Osnovne škole „ Stojan Novaković“ Blace Danijela Nikolić.

Predsednik Opštine Blace Milan Ćurčić

Veliko hvala na pomenutoj donaciji u svom obraćanju uputio je i predsednik Opštine Blace Milan Ćurčić koji je istakao da je pomenuta donacija veoma bitna i zbog saradnje koju naša zemlja ima sa ruskom federacijom a i zbog činjenice da će naši učenici sada mnogo lakše savladavati ruski jezik.

DSCN3082

Kabinet je opremljen interaktivnom tabom , računarom, štampačem, setom zvučnika i fotoaparatom, koji će doprinositi poboljšanju kvaliteta nastave. Takođe je obezbeđen i nov nameštaj. Ovaj kabinet je namenjen svim učenicima viših razreda koji izučavaju ruski jezik, a po potrebi i profesorima i učenicima Srednje škole u Blacu, gde se takođe izučava ruski jezik .

DSCN3087

Osnovnu školu „ Stojan Novaković“ pohađa 696 učenika, a ruski jezik izučavaju vi učenici viših razreda, njih 384.Učenici ove škole godinama ostvaruju izuzetne uspehe na takmičenjima iz ruskog jezika. Ove školske godine učenica Anja Veljović je osvojila 3.mesto na okružnom takmičenju iz ruskog jezika i plasirala se na republičko takmičenje, a učestvovala je i na 7. Nis olimpijadi iz rukog jezika. Najbolji plasman O.Š „ Stojan Novaković“ na dosadašnjim Nis olimpijadama iz ruskog jezika ostvarila je učenica Dijana Vuksanović 2008.godine , osvojivši 2.mesto, kao i 3. Mesto na Međunarodnoj olimpijadi u Moskvi.

IMG_20190611_132655

Tokom 2018.godine Nis je, na osnovu broja učesnika i njihovog plasmana na Olimpijadi iz ruskog jezika , podržao opremanje i adaptaciju kabineta za ruski jezik i šet obratovnih institucija na teritoriji Republike Srbije .U 2019.godini Nis nastavlja sa ovom praksom u školama širom Srbije. Do sada su pored Blaca, kabineti za ruski jezik otvoreni i na Filološkom fakultetu u Beogradu, u O.š „ Svetozar Miletić“ u Titelu, O.š „ Olga Milošević“ u Smederevskoj Palanci i u O.š „ Brekovo“ kod Arilja.

DSCN3090

Program „ Energija znanja“ pokrenut je 2012.godine . Pored podrške razvoju prirodnih nauka, Nis ulaže i u popularizaciju ruskog jezika, tako da je 2013.godine održano 7 Olimpijada znanja iz ruskog jezika i otvoreno više od 10 učionica i kabineta za ruski jezik u školama čiji su učenici ostvarili visoke rezultate na olimpijadama. Nis Olimpijada je 2014.godine uvrštena u zvaničan kalendar takmičenja Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Takođe, u okviru popularizacije ruskog jezika , preko programa „ Energija znanja“ , Nis 2014.godine pruža podršku realizaciji dvojezične nastave u tri škole u Srbiji i sarađuje sa fakultetima Univerziteta u Beogradu i Novom Sadu.

IMG_20190611_132108

Tako se na Pegagoškom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu škluju profesori za dvejezično odeljenje u ovim školama, na fakultetu Političkih nauka u Beogradu 2018.godine je otvoren Centar za ruske studije, a na Filološkom fakultetu u Beogradu otvoren je kabinet za ruski jezik. Saradnja sa Filološkim fakultetom podrazumeva realizaciju nastave srpskog jezika u Ruskoj školi pri Ambasadi Ruske federacije u Beogradu.

IMG_20190611_131911