Visoka poljoprivredno prehrambena škola strukovnih studija u Prokuplju organizovala predavanje na temu “ Evidencija i umatičenje domaćih životinja radi ostvarivanja podsticaja subvencija u poljoprivredi

-Privilegija je imati Visoku poljoprivredno prehrambenu školu ( VPPŠ ) strukovnih studija u Prokuplju koja je bila, i biće, veliki rasadnik poljoprivrednih stručnjaka, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu prosvete Marko Milenković na savetovanju koje je ova prokupačka visokoškoska ustanova organizovala na temu “ Evidencija i umatičenje domaćih životinja radi ostvarivanja podsticaja subvencija u poljoprivredi“.

visa1
Ovom savetovanju prisustvovao je i državni sekretar Ministarstva poljoprivrede Željko Radošević, narodni poslanik u Skupštini Srbije Milija Miletić, zamenik predsednika Opštine Prokuplje Miroljub Paunović sa saradnicima, profesori i učenici mnogih srednjih škola, savetodaci Poljoprivredno- stručne i savetodavne službe Prokuplje, kao i mnogobrojni proizvođači poljoprivrednih proizvoda iz Prokuplja i Blaca.

visa4
Milenković je rekao da je ovo jedina visoka škola na jugu Srbije na kojoj se obrazuju mladi ljudi iz oblasti poljoprivrede i da je neophodno da se podiže kvalitet i unapredi nastava.
U svom govoru Željko Radošević napominje da je država ove godine za podsticaje i subvencije namenjene poljoprivrednicima izdvojila više sredstava u odnosu na 2017.godinu.
-Visoka poljoprivredno prehrambena škola strukovnih studija u Prokuplju je hram znanja i njen značaj za razvoj poljoprivrede na jugoistoku Srbije je izuzetno značajan, rekao je narodni poslanik Milija Miletić i dodao da bez znanja nema ni imanja.
Prema njegovim rečima Ministarstvo poljoprivrede ove godine donelo je pravilnik za kreditiranje kupovine poljoprivrednih i drugih mašina namenjenih malim poljoprivrednicima koji su najviše prisutni u ovom delu Srbije.
Zamenik predsednika Opštine Prokuplje Miroljub Paunović rekao je da su plodno tlo, šume, lekovito bilje, idealna nadmorska visina, bogatstvo termalnim i mineralnim vodama značajan potencija Topličkog okruga i Prokuplja za razvoj mnogih oblasti iz poljoprivrede.
-Opština Prokuplje je lider u proizvodnji kvalitetne i na svetskom tržištu tražene oblačinske višnje u Srbiji, a jedna među prvima i u proizvodnji šnjive. Skoro 90 odsto proizvedenog voća plasira se i proda van ove regije. Devizni prihod od voća na godišnjem nivou kreće se oko 20 miliona evra.Obim kapaciteta za preradu i finalizaciju voća i drugih poljoprivrednih proizvoda je nedovoljan i zbog toga je dobit na dodatnu vrednost mnogo manja nego što bi trebala da bude, izjavio je Paunović i naglasio da je dobro što je država Srbije opredelila veći iznos sredstava za poljoprivredu.
Prema njegovim rečima iz opštinskog budžeta se za subvencije i podsticaje razvoja poljoprivrede iz godine u godinu povećavaju sredstva i ove godine za mere unapređenja stočarstva, podizanju novih proizvodnih zasada voća, organsku proizvodnju, pčelarstvo i subvencionisanje kamata na poljoprivredne kredite biti izdvojeno osam miliona dinara.
Direktor VPPŠ David Davidović ističe da se u školi velika pažnja poklanja organizovanju saminara i simpozijuma, ne samo za studente, već i za vlasnike firmi koje se bave preradom poljoprivrednih proizvoda i poljoprivredne proizvođače.
-Biti konkurentan na domaćem i inostranom tržištu traži nova saznanja i primenu novih tehnologija. Zbog toga je neophodna i vrlo važna stalna i permanentna edukacija svih subjekata u oblasti proizvodnje, preradi i distribuciji poljoprivrednih proizvoda, istakao je on.
Mnogobrojni proizvođači na savetovanju su izložili svoja gotova jela i domaće proizvode. Mnogobrojni posetioci su bili oduševljeni širokom lepezom gotovih jela učenika i profesora Poljoprivredne škole „Radoš Jovanović Selja“ iz Prokuplja. Svoje proizvode prezentovali su i „Booki food“ iz Donje Toponice, pčelar Jugoslav Momčilović, „Prokupac“, Voćarsko-vinogradarska zadruga „Mahimi S Somfort“ iz Gornje Stražave, Poljoprivredno gazdinstvo „Vasiljević“ iz Gornje Rečice, “Toplički vinogradi” iz Gojinovca, mlekara „Lazar“ iz Blaca, „Natural food“ iz blačkog sela Suvaja i Poljoprivredna gazdinstva Stevanović i Stojadinović iz Grgura.
Na štandu Poljoprivredno -stručne i savetodavne službe Prokuplje posetioci su se upoznali sa radom savetodavaca u sve četiri opštine Topličkog okruga.