Zapaženi digitalni časovi prokupačke učiteljice

?????????????

I ove godine Ministarstvo trgovine, turizma i telemunikacija raspisalo je konkurs „Digitalni čas 2018/2019.“ na koji je stiglo 375 radova iz cele Srbije. Komisija je među zapažene radove uvrstila časove učiteljice Osnovne škole „Nikodije Stojanović Tatko“ iz Prokuplja Lidije Veljković.
Objavnjena su njena tri digitalna časa u elektronskom Zborniku radova „Sveti Sava“, „Brojevi“ i „Stari Vujadin-epska narodna pesma“. Ova učiteljica prvim slovima i brojevima uči decu u izdvojenom odeljenju „Tatkove škole“ u Donjoj Rečici. Ona je učesnik i projekta „Digitalna učionica 2000“, koji je pokrenula Vlada Republike Srbije, a sprovodi ga Ministarstvo prosvete. Njime je bio obuhvaćen deo nastavnika koji ove školske godine predaju prvom i petom razredu. Kruna ovog projekta bila je podela digitalne opreme, laptop računara i projektora sa pratećom opremom.

20180123_142736
Zahvaljujući brojnim kreativnim i digitalnim časovima učiteljica Lidija Veljković je dobila digitalnu učionicu i elektronske udžbenike i počela da ih koristi od septembra 2018. godine.
-Rad sa decom mi pruža veliko zadovoljstvo i zato nastojim da budem istrajna u svemu što ima veze sa učiteljskim pozivom. Stalno ga obogaćujem inovacijama, koristeći nove ideje i metode, ali i informaciono–tehnološka nastavna sredstva. Individualizovanom nastavom pomažem učenicima koji imaju poteškoća u radu i omogućujem im da sa lakoćom prilaze svemu što moraju da nauče, kao i da učvrste ljubav prema obavezama i uspešno odrade postavljene zadatke, rekla je učiteljica Veljković.
Ona je dodala da radom u grupi omogućuje učenicima da prema ličnim sposobnostima i napredovanju budu uključeni u zajednički rad, da poštuju tuđe mišljenje i donose zajednički odluke.
-Učim ih da podjednako poštuju svoje vršnjake, ali i odrasle. Nastojim da se uključim u razne aktivnosti kako bih mogla korisne stvari primeniti i u praktičnom radu sa decom. Trudim se da u nastavu uvodim novine koje sam stekla posećujući seminare, ali i istraživanjem različitih školskih sajtova putem interneta. Daljim usavršavanjem i napredovanjem ću još više oplemeniti svoj rad i truditi se da svoje znanje prenesem ne samo učenicima, već i kolegama, koji žele da prihvate i kroz moje iskustvo promene nešto i u svom radu, naglasila je učiteljica ove seoske škole.

Ona je objasnila da na časovima sa decom koristi računar koji su dobili kao donaciju od Komercijalne banke. U nastavi primenjuje prezentacije koje je sama osmislila i pripremila za rad, ali koristi i prezentacije svojih kolega.
-Moji učenici vole rad na računaru, tako smo i odradili čas „Pišemo sopstvenu bajku“. Svako od njih je napisao svoju bajku, od kojih smo kasnije napravili knjigu bajki, pod nazivom „Čudesne bajke“. Rad bi nam olakšao i poboljšao projektor i platno, jer u školi imamo 9 učenika, dva razreda, a jedan računar u učionici, podvukla je učiteljica izdvojenog odeljenja Osnovne škole „Tatko“ Lidija Veljković.

cestitka 2019