Noć istraživača u osnovnoj školi u Gornjoj Draguši

  • 14572332_1195193180532255_3722659342268086649_n

U okviru održavanja Evropske noći istraživača, učenici i nastavnici u Gornjoj Draguši u petak su posvetili dan ovom događaju zajedničkim učestvovanjem u radionicama.
Nastavnice istorije i geografije povele su učenike na put oko sveta predstavljanjem starih i novih svetskih čuda, čuda prirode i značajnih građevina i njihovim nalaženjem na geografskoj karti. Sa učiteljicom su mlađi učenici naučili, a stariji se podsetili na pravila ponašanja u prirodi i zašto je važno čuvati životnu sredinu, dok su sa nastavnicom srpskog jezika rešavali zagonetke, pitalice i donosili zaključke o porukama koje se kriju u poslovicama. Učenici starijih razreda su sa nastavnicom biologije mlađim učenicima predstavili osnovnu jedinicu građe i funkcije svih živih bića – ćeliju, a nakon toga su je proučavali mikroskopom. Učenici su takođe bili u mogućnosti da kroz jednostavni eksperiment nauče kako nastaju kiše, kao i da se zabave prevođenjem pojmova na jezik slavuja i da stvaraju sopstvene melodije uz pomoć modernih tehnologija.
Evropska noć istraživača je manifestacija obrazovno – zabavnog karaktera i ima za cilj približavanje posla istraživača i bolje razumevanje njihovog doprinosa društvu, predstavljanje nauke na pristupačan način kao i razmatranje naučne karijere kao jedne od opcija za budući poziv.