Novogodišnji intervju sa predsednikom opštine Kuršumlija Vojimirom Čarapićem

izvor:Opština Kuršumlija

Na kraju 2021. godine, predsednik opštine Kuršumlija Vojimir Čarapić odgovarao je na pitanja o ključnim aktivnostima, planovima i rezultatima koji su započeti i/ili realizovani u ovoj godini.

U susret 2022. godini, pravi je trenutak da sumiramo najveće izazove iz domena infrastrukture, zapošljavanja, izvršenja budžeta, poljoprivredne politike, socijalne zaštite i drugim pitanjima od značaja za lokalnu zajednicu, sa kojima se lokalna samouprava susretala. Kao nosilac najviše funkcije izvršne vlasti u lokalnoj samoupravi, predsednik opštine Kuršumlija Vojimir Čarapić preuzeo je dužnost od svog prethodnika Radoljuba Vidića 15. septembra 2021. godine.

Predsedniče Čarapiću, svega par dana nas deli od Nove 2022. godine,  rekla bih važna godina za nama, a i lepa prilika da se osvrnete na protekli period. Polovinom septembra meseca stupili ste na funkciju  predsednika opštine,  te s tim u vezi želim da Vas patim koje su to najvažnije aktivosti i projekti koji su obeležili period za nama?

Ako sagledamo rezultate ostvarene u proteklih 12 meseci, videćemo da je prošla godina za Kuršumliju bila period važnih projekata u kojem smo nastavili rad na poboljšanju uslova života, obnovi i uređenju infrastrukture, zapošljavanju, kao i u svim ostalim segmentima. S tim u vezi, verujem da vreme koje dolazi, donosi novu energiju i mogućnosti, koje ćemo iskoristiti za dalji napredak i razvoj našeg mesta i poboljšanje uslova za život svakog čoveka u našoj opštini.

Kako biste smanjili stopu nezaposlenosti u našem gradu, dosta često smo  govorili i sa vašim prethodnicima o ovoj temi, šta je konkretno potrebno preduzeti, i na koji način stvoriti povoljnu poslovnu klimu kako bi se investitorima omogućili bolji uslovi za rad, a Kuršumlija postala atraktivno tržište  za ulaganje?

Ono što je posebno važno za privlačenje investitora je svakako razvijenost infrastrukture. Kuršumlija ima izuzetno značajan geografski i strateški položaj ali je dugo bila zapostavljena u smislu većih i važnijih investicionih ulaganja, ali su se stvari konačno pokrenule sa mrtve tačke, pa sada pored rekonstrukcije i proširenja magistralnog puta, očekujemo i izgradnju autoputa Niš – Merdare koji će svakako mnogo značiti za ceo Toplički okrug ali za Kuršumliju sigurno najviše.

Pokrenuta je i priča oko završetka akumulacije Selova. Već smo sređivanjem tehničke dokumentacije i konkretnim potezim i postupcima zajedno sa JP Putevi Srbije i JVP Srbijavode rešili nekoliko bitnih problema koji su kočili nastavak radova.

Da se stvari kreću u dobrom smeru govori i otvaranje i proširenje pogona namenske industrije Borbenih složenih sistema u Mačkovcu, kao i obnova i ponovno otvaranje banjskog kompleksa u Kuršumlijskoj Banji.

Pre para dana kuršumlijski odbornici usvojili su budžet za narednu 2022. godinu, recite nam nešto više o planovima i aktivnostima za nastupajući period.

Predviđen budžet za narednu godinu je nešto veći u odnosu na prethodni i iznosi 810 miliona dinara. Opština je objavila javnu raspravu gde su mogli svi građani da iskažu šta smatraju  prioritetom da se uradi u opštini a korisnici budžetskih  sredstava dostavili su svoje finansijske planove koji su uglavnom i prihvaćeni u potpunosti.

Najviše finansijskih sredstava je kao i prethodnih godina opredeljeno u investicije i to u iznosu od 250 miliona, a to se odnosi na komunalnu i saobraćajnu infrastrukturu, javnu rasvetu i higijenu.

Dosta sredstava je određeno i za socijalna davanja i dečju zaštitu u iznosu od 73 miliona dinara, subvencije u poljoprivredi 18 miliona dinara i pomoć starim licima 10 miliona dinara.

Kada već pričamo na temu važnih investicija  i infrasrukturnih projekata svi smo svedoci da Kuršumlija dobija totalno drugačiji vizuelni izgled, recite mi kako ste zadovoljni dinamikom radova kada je uređenje parka u pitanju?

Lep i moderan trg postao je omiljeno mesto mladih ali i naših starijih sugrađana. Trenutno se izvode radovi popločavanja dela ulice Vuka Karadžića koji predstavljaju šetališnu zonu i proširenje glavnog trga, koji će vrlo brzo da upotpune sliku centra grada.

U narednoj godini planiramo izradu fontane u parku i nabavku identičnih i modernih trafika kao i sređivanje fasada na pojedinim zgradama.

Kada tome pridodamo i uređenje i sređivanje hotela „Evropa“, mislim da će centar Kuršumlije poprimiti jedan sasvim drugačiji, moderan i lep izgled koji će parirati čak i evropskim gradovima te veličine.

Naravno da na tome nećemo stati već ćemo sređivanje i ulepšavanje posle centra preorijentisati na okolne ulice i prigradska naselja, za šta smo predvideli sredstva i u narednoj godini i izradili projektnu dokumentaciju a to se odnosi na produžetak ulice Vuka Karadžića (od hotela „Evropa“ do gradskog stadiona) i rekonstrukciju Karađorđeve ulice.

Koji su to problemi sa kojima ste se najčešće susreli u proteklom periodu?

Problema je uvek bilo, ali je bitno koliko volje i želje se ima za sagledavanje, rešavanje i prevazilaženje istog. Uvek smo se trudili da nađemo najbolje moguće rešenje za dobrobit građana i da u najkraćem roku obezbedimo boljitak.

Tako smo imali problem rešavanja pitanja uplate poreza i doprinosa radnika „Simpo Šik“, koji smo zajedno sa nadležnim Ministarstvom i Vladom RS uspešno rešili konvertovanjem ranijeg duga u trajni udeo u kapitalu i uz redovnu uplatu poreza i doprinosa u narednom periodu.

Imali smo i nezadovoljstvo građana naselja Baćoglava zbog proširenja vodovodne mreže, za šta smo pri završetku projektne dokumentacije a budžetom su predviđena sredstva za narednu godinu.

Rezultati višegodišnjeg ulaganja u poljoprivredu daju zaista dobre rezultate, po Vašem mišljenju da li je to dobar način da kuršumlijska sela ponovo ožive?

Jedna od boljih stvari koje smo uveli u proteklih nekoliko godina su svakako subvencije u poljoprivrednoj proizvodnji. Pored tih subvencija svakako treba pohvaliti i rad poljoprivredne službe koja ima odličnu saradnju sa svim poljoprivrednim gazdinstvima, zadrugama i firmama za preradu voća. Mnogo se više ulaže u asfaltiranje i popravku seoskih puteva.

Imamo i podršku od Ministarstva za brigu o selu pa su odobrena sredstva za nabavku minibusa za prevoz seoskog stanovništva, koji će poboljšati komunikaciju između sela i sela ka gradu, kao i nabavku nekoliko seoskih kuća za mlade parove, tako da su pokrenute sve moguće mere za oživljavanje sela, koliko je to u našoj mogućnosti.

Značajna novčana sredstava iz budžeta i ove godine usmerili ste na poboljšanje populacione politike, povećanje nataliteta i novorođenčadi?

Mi smo jedna od retkih opština sa tolikim procentom ulaganja iz sopstvenog budžeta u populacionu politiku, socijalna davanja i dečiju zaštitu. Za naknadu za novorođenčad je predviđeno 27 miliona dinara. Za prvo i drugo dete nezaposlenim majkama se isplaćuje 12 meseci po 20 hiljada dinara, a za treće i svako sledeće 18 meseci, dok se zaposlenim majkama isplaćuje 40 hiljada jednokratno.

Takođe je predviđeno 20 miliona dinara za stipendije i učeničke nagrade kako bi što je moguće više motivisali i pomogli učenike i studente.

Sem finansijske pomoći, akcenat se stavlja i na ulaganja u tehničke kapacitete i izgradnju smeštajnih kapaciteta kao što su nove prostorije dečijeg vrtića Čarolija, zatim otvaranje odeljenja u OŠ Miloje Zakić, Lukovskoj Banji a od ove godine i u Rači.

Koliko Vam je važno mišljenje mladih, koliko osluškujete njihove predloge i ono što oni zaista žele? Na koji način planirate da unapredite njihov društveni život?

Uvek i svuda mišljenje mladih treba da bude glavna vodilja za projektovanje ideja za neki naredni period, jer oni najbolje iskazuju svoje potrebe i planove za budućnost.

Kako bi se što bolje oplemenio kulturni i sportski život mladih, planirano je dosta stvari za naredni period a najpre je u planu rekonstrukcija bioskopa, koja bi trebalo da počne već februara meseca, zatim planiramo izradu projektne dokumentacije za izgradnju sportskog kompleksa fudbalskih terena, veća ulaganja u sport i niz kulturnih i zabavnih manifestacija.

Važna privredna grana naše opštine je turizam, zbog svojih prirodnih lepota i specifičnosti naša opština pretenduje da postane poznata turistička destinacija, koji su Vam planovi za naredni period kada je ova tema u pitanju?

Opština Kuršumlija je od avgusta meseca ove godine i zvanično dobila kategoriju turističkog mesta, tako da turizam iz godine u godinu predstavlja važnu privrednu granu naše opštine.

Otvaranjem novog hotela u Lukovskoj Banji ove godine, kao i otvaranjem novog banjskog kompleksa u Kuršumlijskoj Banji koji se očekuje u drugoj polovini naredne godine, kompletirala bi se slika banjskog turizma koji i sada ostvaruje značajan turistički promet.

Takođe se planira nastavak obnove prvih Nemanjinih zadužbina koji predstavljaju značajne nosioce kulturno istorijskog turizma, ali i unapređenje sve popularnijeg seoskog turizma i unapređenje drugih turističkih lokaliteta, poput Ivan Kule, Marine Kule i drugih.

Kada već pričamo o ovoj temi sve popularniji je i manifestacini turizam – da li ćemo imati Kulturno leto sledeće godine i Nemanjine dane?

Određene manifestacije u gradu su postale već tradicija i imaju konstantno dobru posećenost a to se najviše odnosi na Kulturno leto i Nemanjine dane. Nažalost, ove godine su zbog epidemioloških mera otkazane nekoliko, među kojima i Kulturno leto ali je održano i nekoliko novih, poput Novogodišnje bajke za najmlađe koja je bila izuzetno posećena i koju treba svakako uvrstiti u redovne manifestacije.

Za narednu godinu su predviđena sredstva za održavanje svih manifestacija i već narednih dana očekujemo i početak organizacije i planiranja svih kulturnih, zabavnih i sportskih manifestacija.

Šta biste poželeli građanima u 2022. godini?

Svim sugrađanima želim srećnu i uspešnu nastupajuću 2022. godinu, da u dobrom raspoloženju sa najdražima provedu novogodišnje i Božićne praznike.

Prvenstveno želim dobro zdravlje kao osnov za sve ostalo, a da im uz dobro zdravlje, Nova godina i Božić donesu radost i uspeh na svim poljima a posebno na planu lične i porodične sreće.