Obeležena godišnjica formiranja Udruženja rezervnih vojnih starešina Prokuplje

Udruženje rezervnih vojnih starešina Prokuplje obeležilo je godišnjicu od osnivanja. Svečanoj sednici pored članova udruženja, prisustvovali su i predstavnici SUBNOR-a, potomci ratnika od 1912. do 1920. godine i borci ratova od 1990.godine iz Prokuplja.
Predsednik udruženja Sandre Petkoski podsetio je da je ova organizacija formirana 15.septembra 1919.godine i da je njen prvi predsednik bio legendarni komandant srpske vojske u Prvom svetskom ratu vojvoda Stepa Stepanović.
– Jedan od osnovnih ciljeva formiranja ovog Udruženja rezervnih vojnih starešina bilo je pružanje različitih vidova pomoći ranjenim i bolesnim borcima i članovima njihovih porodica. U oslobodilačkim ratovima Srbije u 20 veku učestvovao je veliki broj rezervnih starešina i vojnika. Doprinos koji su oni dali u oslobođenju od okupatora je izuzetno značajan, izjavio je Petkoski i naglasio da je očuvanje i negovanje tradicija oslobodilačkih ratova jedan od njihovih zadataka udruženja.
On je podvukao da u organizaciji trenutno ima oko 500 članova, da se svakog meseca organizuju predavanja, obilaze istorijska mesta širom Srbije i da se proširuje saradnja sa srodnim organizacijama u Toplici.
– U narednom periodu nastojaćemo da obnovimo mnoge spomenike posvećene oslobodilačkim ratovima na teritoriji Opštine Prokuplje i drugim opštinama Topličkog upravnog okruga koji su oštećeni i zapušteni. U realizaciji ovog posla očekujemo pomoć svih topličkih opština, rekao je Petkoski i dodao da su u proteklom periodu imali izuzetno dobru saradnju sa nadležnima iz prokupačke lokalne samouprave.