On je Srbin kojem su amerikanci dodelili nagradu za životno delo : Milovan Matić piše knjigu o Nikoli Tesli, iz koje će u Americi učiti srednjoškolci i studenti

Amerikanci su mu dodelili nagradu za životno delo, za američki školski sistem piše literaturu o Nikoli Tesli a u selu Botunji poseduje jednu od najvećih na svetu arhiva posvećenih naučniku koji je osvetleo planetu.

bscap0041

Kristalna prizma koju je Matić dobio u Americi – nagrada za životno delo o Nikoli Tesli

Ovo je priča o Milovanu Matiću – Tesli iz Botunje…

bscap0005

U podkopaoničkom selu Botunji, nadomak Brusa, Milovan Matić piše knjigu iz koje će u Americi učiti srednjoškolci i studenti.

 

-Sa Teslinom naučnom fondacijom iz Filadelfije imam potpisan ugovor i pri kraju je rad na udžbenikU za američke srednjoškolce i studente.

Do sada je 45 srednjih škola i 18 univerziteta prihvatilo knjigu koja će se zvati – Tesla, sadašnjost i budućnost. Ove godine, 13. Januara u hotelu Nju jorker na Menhetnu će se održati veliki međunarodni naučni skup pod istim nazivom, saznajemo od Milovana Matića.

bscap0007

Kroz prozor ove biblioteke u Botunji vidi se pola Srbije, a za ovu biblioteku čuo je ceo svet

Očaran Teslinim životom, naučnika koji je osvetleo planetu Milovan Matić proučava od naj ranijeg detinjstva.

bscap0008

  • Arhivu o Tesli prikupljam više od 30 godina i moja arhiva sadrži bez malo sve knjige objavljene o Nikoli Tesli, časopise iz celog sveta u kojima je pisano o njemu…ističe Matić.
  • bscap0011

    Milovan Matić u svojoj biblioteci o Nikoli Tesli u selu Botunji

Milovan Matić godinama pokušava da svetskoj i našoj javnosti predstavi istinitu priču o čoveku koji je dosegao najviše svetske vrhove u nauci.

bscap0014

Milovan Matić ispred svoje porodične kuće u Botunji gde je smeštena jedna na svetu od najvećih arhiva o Nikoli Tesli

-Nadležne državne institucije koje se bave Nikolom Teslom nisu mi omogućile pristup arhivi Nikole Tesle i danas sam im zahvalan na tom, jer sam krenuo u samostalna istraživanja. Tragom Nikole Tesle od mesta gde je rođen išao sam svuda tamo gde je on bio i tako pronašao mnogobrojna dokumenta, kaže Matić koji je o geniju iz Smiljana do sada napisao 18 knjiga.

bscap0027

-Moje knjige prevedene su na Engleski, Ruski, Francuski, Nemački jezik, dosta toga citirano je i u Grčkoj.

bscap0029

bscap0035

Bibliografija o Nikoli Tesli, autora Milovana Matića sadrži 20 000 bibliografskih jedinica o Tesli

Moje kapitalno delo još uvek nije objavljeno. To je isuviše krupan projekat za našu državu, Republiku Srbiju. U pitanju je bibliografija o Nikoli Tesli koja sadrži više od 20 000 bibliografskih jedinica. Poređenja radi amerikanci su do sada uradili dve bibliografije o Nikoli Tesli, jednu sa dve i jednu sa tri hiljade bibliografskih jedinica, ističe Milovan Matić za koga je 2017.godina bila veoma uspešna. U Kurševcu je dobio nagradu za knjigu godine a u Americi – kristalnu prizmu i nagradu za životno delo.

bscap0033

Knjigu Milutin Tesla u Srbiji je odbilo pet izdavača. Iza celog projekta stao je Iguman manastira Studenica, Tihon Rakićević. Knjiga Milutin Tesla prevedena je na Engleski jezik i dostupna je širom sveta. U toj knjizi definitivno je razrešena dilema o Teslinom poreklu.

bscap0040

Iako za to ima ponuda, Milovan Matić ostaje dosledan svojim korenima. Ne odlazi iz svog sela Botunje nadomak Brusa, gde više od 30 godina dopunjuje arhivu posvećenu Nikoli Tesli.