Opština Blace 3. marta u Grguru obeležava dan oslobođenja Blaca u Prvom svetskom ratu

Dana 03.03.2017. godine, sa početkom od 11 sati, u crkvi posvećenoj svetom Jovanu Preteči u Grguru, u organizaciji Opštine Blace, obeležava se dan oslobođenja Blaca u Prvom svetskom ratu. Organizatori pozivaju sve zainteresovane da u čast palim borcima, učesnicima rata, prisustvuju parastosu i polaganju venaca na spomenik najzaslužnijem borcu tog perioda, vojvodi Kosti Vojinoviću, koji je zajedno sa svojim saborcima žrtvovao život zarad svoje otadžbine. Po završetku Prvog svetskog rata rezervni poručnik Vukoje Todorović, Vojinovićev bliži rođak po majci, iskopao je njegove posmrtne ostatke, sahranio ih na groblju pored grgurske crkve i postavio skromno spomen-obeležje. Na tom mestu podignut je 1940. godine monumentalni spomenik, delo vajara Riste Stijovića.
Junačkom smrću Kosta Vojinović je otišao u legendu. Njegovi saborci i stanovništvo Blaca nisu zaboravili lik i delo četničkog vojvode Koste Vojinovića. Ono je utkano u tradiciju o Topličkom ustanku, koja se pisanom i usmenom rečju prenosila sa kolena na koleno. U kolektivnom pamćenju, Vojinović je ostao kao neustrašivi junak, borac za slobodu i dostojanstvo svoga naroda.
U borbi da se Blace oslobodi, naši sugrađani podneli su velike žrtve koje ne smeju biti zaboravljene. Njima u pomen, u organizaciji opštine Blace, uz najviše moguće počasti, u selu Grgure, pored polaganja venaca na spomenik Kosti Vojinoviću, održaće se i svečana akademija u sali Doma kulture u selu Grgure, gde se nalazi i muzejska postavka Topličkog ustanka.
Opština Blace, kao organizator događaja, poziva sve zainteresovane da zajedno sa predstavnicima lokalne samouprave i brojnim gostima dođu 03. marta sa početkom od 11 časova i odaju počast junački palim borcima.