Opština Prokuplje priprema gradsku slavu

Sednicom Organizacionog odbora za proslavu gradske slave Sveti Prokopije, Opština Prokuplje je i zvanično započela sa aktivnostima u susret ovom velikom događaju za njene građane.

U prisustvu zamenika predsednika Opštine Prokuplje Miroljuba Paunovića, većnice za kulturu Milice Erić, starešine crkve Sveti Prokopije Nikole Ilića , direktora ustanova kullture, sportskih organizacija i predstavnika policije, održana je prva sednica na kojoj su dogovorene predstojeće aktivnosti.

Ove godine u čast zaštitnika našeg grada Svetog Prokopija, po prvi put će biti organizovana praznična litija. Litija je nastavak večernje liturgije i biće formirana u 19 časova ispred gradske crkve uoči slave. Prolaziće centarlnom gradskom ulicom a na njenom čelu biće Časni krst, barjak, vladika Teodosije, sveštenstvo, predstavnici Opštine Prokuplje, vojske,policije, deca u narodnim nošnjama.

– Opština Prokuplje i ove kao i sveke godine u duhu naše pravoslavne vere, kulture i tradicije, zajedno sa crkvom i građanima, organizuje proslavu gradske slave Sveti Prokopije. Za programske aktivnosti ove godine opredeljeno je oko 800.000 dinara iz budžeta, a na nama je da učinimo napor i realizujemo ih u skladu sa mogućnostima , rekao je zamenik predsednika Opštine Prokuplje Miroljub Paunović.

Ovogodišnji domaćin gradske slave Vladeta Stanković je ovom prilikom istakao da je velika čast biti domaćin slave i pozvao sve građane da uživaju u kulturnom i sportskom programu koji predstoji u okviru slavskih svečanosti.

Na današnjem sastanku je dogovoreno da program obeležavanja graske slave traje od 14. do 21. jula i da sve ustanove kulture i sportski klubovi što pre definišu svoje konkretne aktivnosti.

Većnica za kulturu Milica Erić je napomenula da su sve ustanove kulture u Prokuplju već pripremile programe u okviru kojih su planirane brojne izložbe, promocije, nastupi kulturno-umetničkih društava, likovne kolonije, nagradni konkursi.

U okviru obeležavanja gradske slave Opština Prokuplje svake godine dodelju Povelju Sveti Prokopije i pohvalnice najzaslužnijim pojedincima ili organizacijama, tako da će u najskorije vreme biti raspisan javni poziv za dodelu ovih priznanja.

Na dan gradske slave svake godine se u centru grada organizuje kulturno-privredna i turistička manifestacija „Ulica darivanja“, koja će i ove godine tradicionalno okupiti privrednike sa područja Toplice. Građani će imati priliku da se posluže hranom i pićem koje će na svojim štandovima izložiti proizvođači, a ova tradicionalna manifestacija je i prilika da promovišu svoje proizvode i ponude ih tržištu.