Organizacioni odbor odlučio: „Dani višnje 2019“ 5. jula u Prokuplju, a „Sabor višnjara“ 6. jula u Velikoj Plani

????????????????????????????????????

Na sednici Organizacionog odbora privredno-turističke manifestacije „Dani višnje 2019“, kojom je predsedavao predsednik Odbora Miroljub Paunović, odlučeno je da se ova tradicionalna manifestacija, peta po redu, održi 5. jula u Prokuplju, a „Sabor višnjara“ 6. jula u Velikoj Plani.

visnje1
Osim izložbe poljoprivrednih i priključnih mašina i opreme, dogovoreno je da se održe stručna predavanja na kojima bi eminentni stručnjaci govorili o pravcima i perspektivama razvoja voćarske proizvodnje na jugu Srbije.
-Oblačinska višnja je brend i “crveno blago“ u voćarskoj proizvodnji na teritoriji grada Prokuplja. Da bi se unapredila i osavremenila ta proizvodnja, neophodna je primena novih saznanja i tehnologija. Ove promene su neophodne radi opstanka i konkurentnosti na domaćem i svetskom tržištu, izjavio je Paunović i dodao da je jedan od strateških ciljeva ovih manifestacija da se proizvođači višnje i drugog voća upoznaju sa najnovijim dostignućima u proizvodnji.
Tokom trajanja manifestacije, planirana je i izložba proizvoda od višanja, domaće i kućne radinosti, a istaknutim pojedincima i udruženjima biće dodeljena prigodna priznanja.
Govoreći o proizvodnji višnje na teritoriji Prokuplja, Paunović je rekao da je ona počela pre skoro 60 godina i da su se površine pod ovim voćem iz godine u godinu povećavale.
-Po proizvodnji višnje, Prokuplje i Merošina nalaze se na prvom mestu u Srbiji. Proizvodnjom ovog voća, koje se na teritoriji Prokuplja nalazi na površini većoj od 2.000 hektara, bavi se najveći broj naših poljoprivrednika. Da bi u narednom periodu naši proizvođači opstali na tržištu, neophodno je da voćari primene nova naučna dostignuća i tehnologije u proizvodnji i pristupe formiranju svojih udruženja ili zadruge, rekao je on zaključio da će tokom trajanja dvodnevne manifestacije, za sve učesnike, u organizaciji Doma kulture, biti organizovan bogat kulturno-zabavni program.