Organska proizvodnja daje rezultate – Berićetno na imanju Ljubinka Vasiljevića iz Gornje Rečice

Retki su voćari koji se ove godine mogu pohvaliti dobrim rodom. Jedan od njih je Ljubinko Vasiljević iz prokupačkog sela Gornja Rečica, koji se već nekoliko godina bavi organskom proizvodnjom. Ovo ugledno registrovano poljoprivredno domaćinstvo posetio je zamenik predsednika Opštine Prokuplje Miroljub Paunović.
U razgovoru sa domaćinom Paunović je naglasio značaj ovog vida proizvodnje i pomoć koju lokalna samouprava daje za razvoj poljoprivrede.

Organska 1
– Ovu godinu voćari bi želeli što pre da zaborave. Međutim, ima i onih koji su su se opredelili za jedan novi način rada. Reč je o organskoj proizvodnji koja u poslednje vreme uzima sve više maha, rekao je on i dodao da je dobro što se broj poljoprivrednika, koji žele da se bavi ovim vidom proizvodnje, na teritoriji prokupačke opštine iz godine u godinu povećava.
On naglašava da uz primenu novih tehnologija, znanja i rada rezultati ne mogu da izostanu.
– Bez obzira na cenu organski proizvodi su sve više i više traženi na tržištu zbog toga što se u ovoj proizvodnji ne koriste hemijska sredstva. Ovaj vid proizvodnje je budućnost u poljoprivredi, izjavio je Paunović.
Ljubinko Vasiljević ističe da se organskom proizvodnjom bavi već nekoliko godina i da rezultati nisu izostali.
– Primena svih agrotehničkih i zaštitnih mera, navodnjavanje po sistemu kap po kap, dobar i kvalitetan odabir sadnica i semenskog materijala i svakodnevni rad na njivama i u voćnjaku dali su dobre rezultate, govori on i dodaje da je veliku pomoć u ovom vidu proizvodnje imao od strane savetodavca za voćarstvo i vinogradarstvo u Poljoprivredno stručnoj službi Prokuplje Dejana Tonića.
Ljubinko Vasiljević ove godine očekuje rod od 6,5 tona kvalitetne kruške, dve dunje, pet jabuka, a šljive 2,5 tone. Na tržište planira da plasira i pet tona kvalitetnog krompira, po 2,5 tone crnog i belog luka i oko 500 kilograma crvenog luka.
– Problema sa prodajom nemam. Najveći deo proizvoda plasiram na severu Srbije poznatim kupcima, rekao je Vasiljević dodavši da u narednom periodu planira da proširi zasade pod voćem.