Osnovci iz Blaca u poseti Ruskom centru za nauku i kulturu

U utorak 19.2.2019. godine učenici  i nastavnici OŠ„Stojan Novaković” iz Blaca posetili su Ruski dom u Beogradu. Ova ustanova se bavi promocijom ruske nauke, kulture i ruskog jezika u Srbiji. Pošto se u školi izučava ovaj jezik od davnina, Olga Golubeva, šef odseka za obrazovanje pri Ruskom domu, poklonila je školskoj biblioteci vredne knjige novijih izdanja na ruskom jeziku i brojne časopise koji govore o tradiciji i kulturi ruskog naroda.

DSCN2232

Bibliotekarka Ruske biblioteke, koja je najveća ruska biblioteka u Evropi, provela je učenike kroz ovo velelepno izdanje. Učenici su imali prilike da čuju o velikoj i bogatoj ruskoj kulturi i tradiciji, o istoriji nastanka Centra i njegovom radu. Posetili su izložbu „Ruski emigranti i njihovi potomci u Sremu i Sremskoj Mitrovici” i izložbu„ Srećna ogledala” Sanje Ribić Milivojević.

DSCN2236

U cilju popularizacije ruskog jezika saradnju su ostvarile profesorke ruskog jezika Radivojka Lekić, Danijela Ilić, Maja Stojnev i Miljana Petrović.

DSCN2251

U planu je i poseta predstavnika Ruskog doma školi u Blacu početkom marta, kada se planira promocija kabineta ruskog jezika pod nazivom „Master-klass”. Kabinet je kompletno renovirala i opremila savremenom opremom  kompanija NIS sa ciljem da podigne nivo kvaliteta nastave.

20190221_115606DSCN2220